Menu Zamknij

Mazurek kajmakowy z powidłami

Obok różnego rodzaju babek i serników, mazurek należy do tradycyjnych ciast, które pieczemy na Święta Wielkanocne. Jest to przeważnie ciasto kruche, posmarowane kajmakiem i posypane dużą ilością bakalii. Dla przełamania słodkości kajmaku, mazurka można dodatkowo posmarować powidłami lub dżemem porzeczkowym. Ja tak właśnie postąpiłam i połączenie smaków okazało się znakomite, a mazurek wyszedł bardzo pyszny! 🙂

Składniki na blaszkę o wymiarach 35×24 cm.
Składniki:

  • 1 szklanka i 2 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 150 g zimnego masła
  • 4 łyżki gęstych powideł (z tego przepisu)
  • 460 g kajmaku
  • bakalie (według własnego uznania, u mnie rodzynki, żurawina, morele, daktyle, orzechy, migdały)

Przygotowanie:
1. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier i twarde masło. Wszystko razem dokładnie posiekać nożem na kruszonkę. Następnie zrobić dołek, wbić jajko i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulkę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 50-60 minut.
2. Ciasto wyjąć z lodówki. Rozwałkować na papierze do pieczenia na placek o wymiarach blaszki. Razem z papierem przełożyć do formy. Podziurkować widelcem i ponownie wstawić do lodówki na 30 minut.
3. Blaszkę wyjąć z lodówki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 165 st.C. i piec 30-35 minut na złoty kolor. Wyjąć ciasto i ostudzić.
4. Ostudzone ciasto posmarować powidłami. Następnie posmarować kajmakiem. Poukładać bakalie. Można polać czekoladą.

Opublikowany wCiasta i desery

1 Komentarz

  1. Pingback:Mazurek pomarańczowy - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *