Składniki na blaszkę o wymiarach 35×24 cm.
Składniki:
- 1 szklanka i 2 łyżki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 150 g zimnego masła
- 4 łyżki gęstych powideł (z tego przepisu)
- 460 g kajmaku
- bakalie (według własnego uznania, u mnie rodzynki, żurawina, morele, daktyle, orzechy, migdały)
Przygotowanie:
1. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier i twarde masło. Wszystko razem dokładnie posiekać nożem na kruszonkę. Następnie zrobić dołek, wbić jajko i szybko zagnieść ciasto. Uformować kulkę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 50-60 minut.
2. Ciasto wyjąć z lodówki. Rozwałkować na papierze do pieczenia na placek o wymiarach blaszki. Razem z papierem przełożyć do formy. Podziurkować widelcem i ponownie wstawić do lodówki na 30 minut.
3. Blaszkę wyjąć z lodówki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 165 st.C. i piec 30-35 minut na złoty kolor. Wyjąć ciasto i ostudzić.
4. Ostudzone ciasto posmarować powidłami. Następnie posmarować kajmakiem. Poukładać bakalie. Można polać czekoladą.
Pingback:Mazurek pomarańczowy - Danka Pichci