Mazurki to wszystkim dobrze znane tradycyjne wypieki Wielkanocne. Jest to kruchy spód, który smarujemy słodką masą i ozdabiamy dużą ilością bakalii oraz orzechów. Jest to obowiązkowa pozycja na większości stołów, ponieważ są one nie tylko pyszne, ale też łatwe i szybkie do zrobienia. Mazurek kajmakowy z czekoladą to kolejna odsłona tego znanego ciasta. Masę do posmarowania kruchego spodu przygotowuje się z gorzkiej czekolady, którą należy rozpuścić w ciepłym mleku, a następnie połączyć z kajmakiem. Tak przygotowaną masą kajmakowa-czekoladową smarujemy kruchy spód mazurka. Mazurek kajmakowy z czekoladą to też chrupiące orzechy, którymi posypujemy wierzch ciasta i dekorujemy płatkami migdałów. U mnie są to orzechy włoskie, ale mogą być dowolne. Dobra też będzie mieszanka różnych orzechów. Cechą charakterystyczną wszystkich mazurków jest to, że są one bardzo słodkie. Taki jest też mazurek kajmakowy z czekoladą.

Składniki na Mazurka kajmakowego z czekoladą:
Ciasto kruche:
- 350 g mąki pszennej
- 200 g zimnego masła
- 2 żółtka
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
Wierzch:
- 1 puszka masy krówkowej
- 1 tabliczka (100 g) gorzkiej czekolady
- 3-4 łyżki mleka
- 3/4 szklanki łuskanych orzechów (mogą być włoskie, laskowe lub inne ulubione)
- garść prażonych płatków migdałowych

Przygotowanie Mazurka kajmakowego z czekoladą
- Mąkę pszenną przesiać na stolnicę, dodać cukier puder, schłodzone, pokrojone w kostkę masło. Całość dokładnie wymieszać przy pomocy noża lub siekaczki. Następnie na środku zrobić dołek, dodać dwa żółtka i łyżkę kwaśnej śmietany. Ponownie przy pomocy noża wymieszać. Następnie dłońmi zagnieść jednolite, gładkie ciasto. Zrobić kulkę, zawinąć w folię spożywczą, włożyć do lodówki na 30 minut.
- Wyjęte ciasto z lodówki rozwałkować na papierze do pieczenia na grubość około 6 mm i wyciąć prostokąt o wymiarach blachy. Ciasto razem z papierem włożyć do blachy, a ze skrawków uformować wałek i ułożyć go na brzegach ciasta. Blachę z ciastem włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. i piec około 20 minut do zrumienienia. Ciasto wyjąć z piekarnika, pozostawić do wystudzenia.
- Mleko przelać do rondelka. Rondelek wstawić na gaz, mleko podgrzać. Następnie garnek zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę, wymieszać do roztopienia czekolady. Gdyby czekolada się nie rozpuściła to można jeszcze lekko podgrzać. Następnie do rozpuszczonej czekolady dodać masę kajmakową, wymieszać do połączenia składników i tak przygotowaną polewą czekoladowo-kajmakową posmarować wierzch przestudzonego mazurka.
- Wierzch mazurka udekorować rozdrobnionymi orzechami i płatkami migdałowymi.
- Polecam wypróbować przepis na mazurka pistacjowego.

