Menu Zamknij

Malinowa Princessa bez pieczenia

Ciasto Princessa to kolejny przepis na ciasto bez pieczenia. Jest to połączenie herbatników i słodkiego kremu budyniowego. Aby deser nie był zbyt słodki i mdły, postanowiłam dodać do niego jedną warstwę dżemu malinowego. Dzięki temu ciasto jest idealne w smaku. Koniecznie wypróbujcie na weekend! 

Składniki na blaszkę o wymiarach 18×22 cm.
Składniki:

  • około 300 g herbatników maślanych
  • 200 g masła
  • 1 tabliczka białej czekolady (100 g)
  • 3 budynie śmietankowe bez cukru
  • 3 łyżki cukru kryształu
  • 3 i 3/4 szklanki mleka
  • 1 słoik dżemu malinowego (450 g)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • wiórki kokosowe do posypania


Przygotowanie:
1. Trzy szklanki mleka wlać do rondelka. Wstawić na gaz i zagotować. W pozostałym mleku rozpuścić budynie i 3 łyżki cukru kryształu. Następnie wlać do gotującego się mleka i cały czas mieszać, aby nie powstały grudki. Gotować na małym ogniu (około 2-3 minut, aż budyń zacznie się bąblić i będzie gęsty). Zdjąć z ognia i ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie dodawać przestudzony budyń i cały czas ubijać, aż do wyczerpania składników i powstania gładkiego kremu. Do kremu zetrzeć białą czekoladę i wymieszać. Krem podzielić na 3 części.
2. Na dnie blaszki lub naczynia ułożyć warstwę herbatników. Posmarować jedną częścią kremu. Przykryć kolejną warstwą herbatników. Posmarować dżemem malinowym. Przykryć warstwą herbatników. Posmarować następną porcją kremu. Ułożyć ostatnią warstwę herbatników. Posmarować ostatnią warstwą kremu. Wierzch ciasta posypać wiórkami kokosowymi.
3. Ciasto wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.

Opublikowany wCiasta i desery

32 Komentarze

      • Aniiia

        Pyszne ciasto! Zapomniałam dodać czekolady, przy ostatniej warstwie zorientowałam się, że tabliczka leży obok… 😀 Idealna ilość na tortownicę 24cm (podobna powierzchnia kwadratowa jak prostokąt 18×22). Jednak przy tortownicy zużyłam prawie całą paczkę herbatników 400g. Dałam cały słoiczek dżemu, ale miałam tylko 280g. Super przepis, polecam serdecznie!

    • Danka Pichci

      W składnikach jest 3 i 3/4 szklanki mleka, natomiast w punkcie pierwszym przepisu 3 szklanki mleka wstawiamy na gaz, a w pozostałym mleku (3/4 szklanki) rozpuszczamy budynie

  1. Pingback:Ciasto Princessa Kokosowa - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *