Składniki na blaszkę o wymiarach 18×22 cm.
Składniki:
- około 300 g herbatników maślanych
- 200 g masła
- 1 tabliczka białej czekolady (100 g)
- 3 budynie śmietankowe bez cukru
- 3 łyżki cukru kryształu
- 3 i 3/4 szklanki mleka
- 1 słoik dżemu malinowego (450 g)
- 3 łyżki cukru pudru
- wiórki kokosowe do posypania
Przygotowanie:
1. Trzy szklanki mleka wlać do rondelka. Wstawić na gaz i zagotować. W pozostałym mleku rozpuścić budynie i 3 łyżki cukru kryształu. Następnie wlać do gotującego się mleka i cały czas mieszać, aby nie powstały grudki. Gotować na małym ogniu (około 2-3 minut, aż budyń zacznie się bąblić i będzie gęsty). Zdjąć z ognia i ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie dodawać przestudzony budyń i cały czas ubijać, aż do wyczerpania składników i powstania gładkiego kremu. Do kremu zetrzeć białą czekoladę i wymieszać. Krem podzielić na 3 części.
2. Na dnie blaszki lub naczynia ułożyć warstwę herbatników. Posmarować jedną częścią kremu. Przykryć kolejną warstwą herbatników. Posmarować dżemem malinowym. Przykryć warstwą herbatników. Posmarować następną porcją kremu. Ułożyć ostatnią warstwę herbatników. Posmarować ostatnią warstwą kremu. Wierzch ciasta posypać wiórkami kokosowymi.
3. Ciasto wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
ale pyszności!!!
Pyszny
Witam, jakie wymiary powinna miec blaszka?
Czy do blaszki o wymiarach 24×24 zwiększyć krem czy może zostać ja w przepisie?
proponuję zwiększyć składniki (o połowę) na krem 🙂
Składniki na blaszkę o wymiarach 18×22 cm 🙂
Jest naprawdę pyszny polecam
Najlepsze ciasto jakie jadłam i do tego niedrogie! Polecam! Pyszności! ? ? ?
Dziś będę tworzyć to cudo ?
Efektownie sie prezentuje. Uwielbiam takie ciacha 🙂
Pyszota…..Niebo w gębie
Nawet nie wiedziałam, że takie małe blaszki istnieją 18x22cm…to jakaś mała keksówka…
O ile krem budyniowy dobrze znam, to nigdy nie widziałam takiego z dodatkiem białej czekolady 😉 Pomysł rewelacyjny! 🙂
Czy ten krem zastyga? Chciałabym go użyć do przełożenia tortu ale boję się że popłynie…
Nie powinien popłynąć, jednak dla pewności można dodać 2 łyżeczki rozpuszczonej żelatyny
Nie mogę nigdzie dostać takiej blaszki 🙁
nie musi być to koniecznie blaszka, może być naczynie żaroodporne lub pudełko do żywności 😉
Ja zrobiłam w dużej blaszce, podwoiłam składniki i wyszła pełniutka blaszka ciasta ? właśnie skończyłam, jutro będziemy próbować ?
Właśnie robię w tortownicy k średnicy 24cm ciekawe co to wyjdzie ???
Właśnie zdegustowałem i naprawdę polecam bardzo tanie bardzo pyszne
Wyszło pysznie. Z małymi modyfikacjami, dżem śliwkowy, bo akurat taki miałam, a na wierzch dałam wiórki kokosowe, migdaly i odrobine gorzkiej czekolady starlam.
Witam. Czy można poprosić o przepis kremu na dużą blaszkę?
można podwoić składniki 🙂 tak, jak ktoś wyżej pisał 🙂
Wygląda przepysznie.
czy herbatniki można zastapić krakersami dla przełamania słodkości?
oczywiście 🙂
Pyszne ciasto! Zapomniałam dodać czekolady, przy ostatniej warstwie zorientowałam się, że tabliczka leży obok… 😀 Idealna ilość na tortownicę 24cm (podobna powierzchnia kwadratowa jak prostokąt 18×22). Jednak przy tortownicy zużyłam prawie całą paczkę herbatników 400g. Dałam cały słoiczek dżemu, ale miałam tylko 280g. Super przepis, polecam serdecznie!
Ja robię dzisiaj wygląda smakowicie ?mam nadzieję że muj tesz taki bendzie…
1.3 mleka nie rozumiem??1 i 1/3 szklanki mleka to oznacza?
W składnikach jest 3 i 3/4 szklanki mleka, natomiast w punkcie pierwszym przepisu 3 szklanki mleka wstawiamy na gaz, a w pozostałym mleku (3/4 szklanki) rozpuszczamy budynie
Wygląda bardzo apetycznie, koniecznie muszę wypróbować ten przepis. 🙂
Pingback:Ciasto Princessa Kokosowa - Danka Pichci