Ciasto Malinowa Chmurka to jedno z lepszych ciast, jakie miałam okazję zrobić i oczywiście posmakować. Jest ono bardzo delikatne i składa się z kruchego spodu, warstwy malin w galaretce, kremu śmietanowego, a na wierzchu blat bezowy z migdałami. Do zrobienia Malinowej Chmurki możemy wykorzystać maliny zarówno mrożone, jak i świeże. W moim przypadku do przyrządzenia ciasta Malinowa Chmurka użyłam malin mrożonych, których nie musimy wcześniej rozmrażać, tylko zimne włożyć do przestudzonej galaretki i wyłożyć na ciasto. Aby przygotowanie Malinowej Chmurki było szybsze to proponuję spód i bezę upiec dzień wcześniej, a następnego dnia ciasto dokończyć. Ciasto Malinowa Chmurka to idealny wypiek na różnego rodzaju przyjęcia i nie tylko. U mnie zrobiło furorę podczas Świąt Wielkanocnych i na pewno zrobię je jeszcze nieraz. Jeśli chcecie zaskoczyć swoich gości nowym smakiem to Malinowa Chmurka będzie idealna! To ciasto smakuje wyśmienicie, więc polecam spróbować!
Składniki na blaszkę o wymiarach 22×28 cm.
Składniki na Malinową Chmurkę:
Ciasto:
- 4 żółtka
- 130 g masła
- 170 g mąki pszennej
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Warstwa owocowa:
- 450 g mrożonych lub świeżych malin
- 3 galaretki o smaku malinowym
- 3 szklanki wrzątku
Krem mascarpone:
- 300 ml śmietanki 30% lub 36%
- 250 g serka mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
Beza:
- 4 białka
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- 200 g cukru
- 3 łyżki płatków migdałowych
Przygotowanie Malinowej Chmurki:
- Przygotowanie ciasta. Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia do miski. Dodać schłodzone masło i posiekać nożem. Zrobić dołek i dodać żółtka oraz cukier wanilinowy. Początkowo nożem zagarniać mąkę i połączyć z żółtkami. Następnie ręką zagnieść jednolite ciasto. Zrobić z ciasta kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na papierze do pieczenia na płat o wielkości blaszki. Następnie ciasto z papierem przełożyć do blaszki. Blaszkę z ciastem ponownie włożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie blaszkę wyjąć z lodówki, ciasto ponakłówać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. i piec 15 minut. Blaszkę wyjąć z piekarnika, pozostawić do wystygnięcia.
- Przygotowanie bezy. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywno. Następnie nadal ubijając dodawać po łyżce cukru i miksować do uzyskania gładkiej piany. Pod koniec zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę ziemniaczaną. Miksować do wymieszania mąki. Papier do pieczenia rozłożyć na blaszce, o takich samych wymiarach jak blaszka na ciasto kruche i rozsmarować na niej masę białkową. Wierzch posypać płatkami migdałowymi. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 st.C. i piec 60 minut. Następnie wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia.
- Przygotowanie warstwy owocowej. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody. Dokładnie wymieszać i pozostawić do lekkiego ostudzenia. Następnie wsypać mrożone maliny i wymieszać. Gdy galaretka zacznie gęstnieć to wyłożyć ją na kruche ciasto. Blaszkę wstawić do lodówki, aby galaretka całkowicie stężała.
- Przygotowanie kremu. Żelatynę rozpuścić w niedużej ilości ciepłej wody (około 1/4 szklanki). Dokładnie wymieszać i pozostawić do wystudzenia (żelatyna nie powinna stężeć). Śmietankę przelać do miski lub wysokiego pojemnika. Dodać cukier puder i ubić na sztywno. Zmniejszyć obroty miksera i ciągle ubijając dodawać po łyżce serka mascarpone. Na końcu wlać przestudzoną żelatynę i zmiksować. Gotowy krem wyłożyć na ciasto z owocami.
- Z przestudzonej bezy odkleić delikatnie papier i przełożyć na wierzch ciasta. Ciasto Malinowa Chmurka przykryć i włożyć do lodówki na kilka godzin.
- Polecam wypróbować przepis na ciasto Ferrero Rocher bez pieczenia.