Makowiec to ciasto, które tradycyjnie pieczemy na święta Bożego Narodzenia. Jest to najczęściej strucla makowa, którą robi się z ciasta drożdżowego, jednak nie każdemu to ciasto się udaje, dlatego w takiej sytuacji idealnym rozwiązaniem będzie makowiec japoński. Jest to ciasto, które smakuje niemal identycznie jak strucla. Makowiec japoński za sprawą jabłek, które dodajemy do maku, jest wilgotny i miękki. Bakalie, które dodajemy do tego ciasta możemy zmieniać według własnego uznania. Makowiec japoński jest pysznym i bardzo łatwym ciastem do zrobienia. Polecam wypróbować na zbliżające się święta Bożego Narodzenia!
Składniki na tortownicę o średnicy 23 cm.
Składniki na Makowiec japoński:
- 250 g maku
- 1 i 1/2 litra mleka
- 3 jabłka (400 g)
- 6 łyżek kaszy manny (90 g)
- 1 szklanka cukru pudru (140 g)
- 5 dużych jajek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 120 g masła
- 3/4 szklanki bakalii (suszone śliwki, rodzynki, żurawina, morele)
- 1 i 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- kilka kropel aromatu migdałowego
- dodatkowo 1 łyżka do wysmarowania blachy i 2 łyżki bułki tartej do wysypania blachy
szklanka o pojemności 250 ml
Przygotowanie Makowca japońskiego:
- Mleko przelać do garnka, wstawić na gaz, zagotować. Do gotującego się mleka wsypać mak. Zmniejszyć ogień i gotować przez około 6 minut, ciągle mieszać. Garnek zdjąć z ognia, przykryć i odstawić do wystudzenia.
- Przestudzony mak dokładnie odsączyć i dwukrotnie zmielić w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem. Do zmielonego maku dodać bakalie, posiekane orzechy włoskie i aromat migdałowy. Wymieszać do połączenia składników.
- Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Białka oddzielić od żółtek.
- Miękkie masło przełożyć do miski, dodać cukier puder i zmiksować na puszystą masę. Następnie ciągle miksując dodawać po jednym żółtku. Odłożyć mikser. Do zmiksowanej masy dodać utarte jabłka, mak z dodatkami, kaszę manną i proszek do pieczenia. Całość delikatnie wymieszać drewnianą łyżką lub szpatułką.
- Do białek dodać szczyptę soli, ubić na sztywno. Ubitą pianę dodawać porcjami do masy makowej. Delikatnie całość wymieszać do połączenia składników.
- Foremkę wysmarować masłem, wysypać bułką tartą i przełożyć do niej ciasto na makowiec japoński. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec około 55 minut.
- Upieczone i ostudzone ciasto udekorować według własnego uznania (można polukrować lub posmarować polewą czekoladową i posypać płatkami migdałów).
- Polecam wypróbować przepis na struclę makową.
Zamiast kaszy manny dodaje 6 łyżek mąki gryczanej i mam makowiec bezglutenowy.
a czy można dać taką puszkę maku zmieloną bo nie mam maszynki
ja nie robiłam z gotową masą makową, ale myślę, że można spróbować 🙂
Ja właśnie zrobiłam mialam mak z puszki i jest pyszny ????????????
Pingback:Seromakowiec - Danka Pichci