Menu Zamknij

Makowiec japoński

Makowiec to ciasto, które tradycyjnie pieczemy na święta Bożego Narodzenia. Jest to najczęściej strucla makowa, którą robi się z ciasta drożdżowego, jednak nie każdemu to ciasto się udaje, dlatego w takiej sytuacji idealnym rozwiązaniem będzie makowiec japoński. Jest to ciasto, które smakuje niemal identycznie jak strucla. Makowiec japoński za sprawą jabłek, które dodajemy do maku, jest wilgotny i miękki. Bakalie, które dodajemy do tego ciasta możemy zmieniać według własnego uznania. Makowiec japoński jest pysznym i bardzo łatwym ciastem do zrobienia. Polecam wypróbować na zbliżające się święta Bożego Narodzenia!

Makowiec japoński

Składniki na tortownicę o średnicy 23 cm.

Składniki na Makowiec japoński:

  • 250 g maku
  • 1 i 1/2 litra mleka
  • 3 jabłka (400 g)
  • 6 łyżek kaszy manny (90 g)
  • 1 szklanka cukru pudru (140 g)
  • 5 dużych jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120 g masła
  • 3/4 szklanki bakalii (suszone śliwki, rodzynki, żurawina, morele)
  • 1 i 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • kilka kropel aromatu migdałowego
  • dodatkowo 1 łyżka do wysmarowania blachy i 2 łyżki bułki tartej do wysypania blachy

szklanka o pojemności 250 ml

Makowiec japoński

Przygotowanie Makowca japońskiego:

  1. Mleko przelać do garnka, wstawić na gaz, zagotować. Do gotującego się mleka wsypać mak. Zmniejszyć ogień i gotować przez około 6 minut, ciągle mieszać. Garnek zdjąć z ognia, przykryć i odstawić do wystudzenia.
  2. Przestudzony mak dokładnie odsączyć i dwukrotnie zmielić w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem. Do zmielonego maku dodać bakalie, posiekane orzechy włoskie i aromat migdałowy. Wymieszać do połączenia składników.
  3. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Białka oddzielić od żółtek.
  4. Miękkie masło przełożyć do miski, dodać cukier puder i zmiksować na puszystą masę. Następnie ciągle miksując dodawać po jednym żółtku. Odłożyć mikser. Do zmiksowanej masy dodać utarte jabłka, mak z dodatkami, kaszę manną i proszek do pieczenia. Całość delikatnie wymieszać drewnianą łyżką lub szpatułką.
  5. Do białek dodać szczyptę soli, ubić na sztywno. Ubitą pianę dodawać porcjami do masy makowej. Delikatnie całość wymieszać do połączenia składników.
  6. Foremkę wysmarować masłem, wysypać bułką tartą i przełożyć do niej ciasto na makowiec japoński. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec około 55 minut.
  7. Upieczone i ostudzone ciasto udekorować według własnego uznania (można polukrować lub posmarować polewą czekoladową i posypać płatkami migdałów).
  8. Polecam wypróbować przepis na struclę makową.
Makowiec japoński
Makowiec japoński
Opublikowany wCiasta i desery

5 Komentarzy

  1. Pingback:Seromakowiec - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *