Zbliżające się święta Bożego Narodzenia kojarzą mi się z zapachem choinki, pomarańczy i owoców suszonych. A skoro są bakalie to muszą też być makiełki. Jest to potrawa wigilijna składająca się z makaronu, maku z dużą ilością różnych bakalii i orzechów.
Składniki:
- 1 szklanka makaronu łazanki
- 1/2 szklanki maku
- 30g suszonych śliwek
- 30g suszonych moreli
- 30g daktyli
- 30g migdałów
- garść rodzynek i żurawiny suszonej
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki miodu
- 1 cukier waniliowy
- odrobina aromatu migdałowego
- garść orzechów włoskich
- 1 łyżka pomarańczowej skórki kandyzowanej
Przygotowanie:
1. Mak opłukać, zalać wrzątkiem i odstawić na kilka godzin.
2. Łazanki ugotować według przepisu na opakowaniu.
3. Migdały zalać wrzątkiem, kiedy przestygną obrać z łupinek i pokroić w paseczki.
4. Śliwki, morele, daktyle pokroić w paseczki.
5. Po upływie 3-4 godzin mak przecedzić przez sitko i zmielić trzykrotnie w maszynce do mięsa. W rondelku rozpuścić masło, dodać zmielony mak, miód i pozostałe składniki. Wszystko razem podgrzać i wymieszać. Zdjąć z ognia.
6. Do przygotowanego maku dodać ostudzony makaron i delikatnie wymieszać.