Koniec października i początek listopada to okres, w którym wszędzie króluje dynia. Służy ona głównie do dekoracji naszych ogrodów i tarasów, ale można ją też wykorzystać w kuchni jako składnik ciast lub innych dań. Przykładem na to może być makaron z sosem dyniowym. Do przygotowania tego dania wykorzystałam dynię piżmową, ale dobry będzie też każdy inny jej gatunek. Makaron z sosem dyniowym w moim przypadku to spaghetti, ale sos dyniowy można podawać z dowolnym ulubionym makaronem. Dynia sama w sobie jest lekko słodka, dlatego sos doprawiłam sporą ilością gałki muszkatołowej, pieprzu i ostrej papryki. Aby makaron z sosem dyniowym był wyrazisty w smaku, należy do jego zrobienia wykorzystać surowy boczek wędzony. Dobra też będzie wędzona szynka z odrobiną tłuszczu. Makaron z sosem dyniowym to pomysł na typowo jesienny obiad.
Składniki na Makaron z sosem dyniowym:
- 1/2 kg dyni (do przygotowania puree)
- 1 opakowanie (400 g) makaronu
- 150 g boczku wędzonego
- 1 większa cebula
- 3 ząbki czosnku
- 150 ml słodkiej śmietanki 30%
- 50 g parmezanu
- 1 łyżeczka gałki muszkatałowej
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- sól do smaku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Przygotowanie Makaronu z sosem dyniowym:
- Przygotowanie puree. Około 1/2 kg dyni pokroić na większe kawałki, usunąć gniazda nasienne wraz z nasionami. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej pokrojoną paprykę skórką do góry. Blachę włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. i zapiekać około 20-30 minut (do miękkości). Blachę wyjąć z piekarnika. Dynię pozostawić do ostygnięcia. Następnie obrać ze skórki. Miąższ przełożyć do blendera i zmiksować na gładkie puree.
- Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Przelać na sitko i pozostawić około 1/2 szklanki wody do sosu.
- Boczek pokroić w paski. Cebulę obrać, pokroić drobną kostkę. Czosnek obrać, drobno posiekać.
- Na suchą, ciepłą patelnię włożyć boczek. Smażyć do zrumienienia się boczku i wytopienia tłuszczu. Następnie na patelnię dodać pokrojoną cebulę i czosnek (jeżeli wytopiło się mało tłuszczu to dodać około 1-2 łyżki oleju rzepakowego). Wymieszać. Smażyć do zrumienia cebuli. Dodać przyprawy (tj. gałkę muszkatołową, słodką i ostrą paprykę w proszku, sól, pieprz). Wymieszać. Kolejno na patelnię dodać puree dyniowe. Wlać śmietankę. Wymieszać i dusić około 3-4 minut. Jeżeli sos jest bardzo gęsty to dodać wodę pozostałą z gotowania makaronu. Do sosu przełożyć ugotowany makaron. Wymieszać. Patelnię zdjąć z ognia. Gotowe danie przed podaniem posypać startym parmezanem.