Menu Zamknij

Makaron z sosem dyniowym

Koniec października i początek listopada to okres, w którym wszędzie króluje dynia. Służy ona głównie do dekoracji naszych ogrodów i tarasów, ale można ją też wykorzystać w kuchni jako składnik ciast lub innych dań. Przykładem na to może być makaron z sosem dyniowym. Do przygotowania tego dania wykorzystałam dynię piżmową, ale dobry będzie też każdy inny jej gatunek. Makaron z sosem dyniowym w moim przypadku to spaghetti, ale sos dyniowy można podawać z dowolnym ulubionym makaronem. Dynia sama w sobie jest lekko słodka, dlatego sos doprawiłam sporą ilością gałki muszkatołowej, pieprzu i ostrej papryki. Aby makaron z sosem dyniowym był wyrazisty w smaku, należy do jego zrobienia wykorzystać surowy boczek wędzony. Dobra też będzie wędzona szynka z odrobiną tłuszczu. Makaron z sosem dyniowym to pomysł na typowo jesienny obiad.

Makaron z sosem dyniowym

Składniki na Makaron z sosem dyniowym:

  • 1/2 kg dyni (do przygotowania puree)
  • 1 opakowanie (400 g) makaronu
  • 150 g boczku wędzonego
  • 1 większa cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 150 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 50 g parmezanu
  • 1 łyżeczka gałki muszkatałowej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • sól do smaku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
Makaron z sosem dyniowym

Przygotowanie Makaronu z sosem dyniowym:

  1. Przygotowanie puree. Około 1/2 kg dyni pokroić na większe kawałki, usunąć gniazda nasienne wraz z nasionami. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej pokrojoną paprykę skórką do góry. Blachę włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. i zapiekać około 20-30 minut (do miękkości). Blachę wyjąć z piekarnika. Dynię pozostawić do ostygnięcia. Następnie obrać ze skórki. Miąższ przełożyć do blendera i zmiksować na gładkie puree.
  2. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Przelać na sitko i pozostawić około 1/2 szklanki wody do sosu.
  3. Boczek pokroić w paski. Cebulę obrać, pokroić drobną kostkę. Czosnek obrać, drobno posiekać.
  4. Na suchą, ciepłą patelnię włożyć boczek. Smażyć do zrumienienia się boczku i wytopienia tłuszczu. Następnie na patelnię dodać pokrojoną cebulę i czosnek (jeżeli wytopiło się mało tłuszczu to dodać około 1-2 łyżki oleju rzepakowego). Wymieszać. Smażyć do zrumienia cebuli. Dodać przyprawy (tj. gałkę muszkatołową, słodką i ostrą paprykę w proszku, sól, pieprz). Wymieszać. Kolejno na patelnię dodać puree dyniowe. Wlać śmietankę. Wymieszać i dusić około 3-4 minut. Jeżeli sos jest bardzo gęsty to dodać wodę pozostałą z gotowania makaronu. Do sosu przełożyć ugotowany makaron. Wymieszać. Patelnię zdjąć z ognia. Gotowe danie przed podaniem posypać startym parmezanem.
Makaron z sosem dyniowym
Makaron z sosem dyniowym
Opublikowany wObiad

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *