Dania z makaronem w roli głównej często goszczą na moim stole i zawsze się sprawdzają. Tym razem postawiłam na makaron z pszenicy durum, ponieważ jest on zdrowszy i smaczniejszy niż te tradycyjne. Zwykle podaję go ze sosem i staram się go jakoś urozmaicić. Dzisiaj przyrządziłam taki oto sos z kawałkami kurczaka, oliwkami i pieczarkami. Sos wyszedł pyszny i lekko pikantny 😉
Składniki:
- 500g makaronu z pszenicy durum
- 500g filetu z kurczaka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki białego wina wytrawnego
- 4 pomidory suszone
- 1 puszka (400g) pomidorów krojonych
- kilkanaście oliwek
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżeczka bazylii i oregano
- 4 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
Przygotowanie:
1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić na szersze paski. Doprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso z obu stron na złoty kolor. Przełożyć do miseczki.
2. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę. Na tej samej patelni podsmażyć (nie rumienić). Następnie dodać oczyszczone pieczarki i pokrojone w plasterki oraz suszone pomidory pokrojone w paski. Wszystko razem smażyć około 5 minut. Po tym czasie dodać pomidory z puszki i wino. Doprawić solą i pieprzem. Odparować nadmiar płynu. Dodać mięso. Wszystko razem dusić do miękkości około 10-15 minut. Na koniec dodać oliwki i posypać ziołami.
3. Makaron ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Podawać z przygotowanym sosem.
Pingback:6 najlepszych przepisów na makaron - Danka Pichci