Makaron z kiełbasą i suszonymi pomidorami to pomysł na szybki i smaczny obiad. W tym samym czasie, kiedy gotuje się makaron przygotujemy sos na bazie podwędzonej kiełbasy, suszonych pomidorów w oleju oraz kilku innych produktów. Do podsmażenia składników sosu można olej rzepakowy zastąpić olejem z suszonych pomidorów, który nada daniu wyrazistości. Robiąc makaron z kiełbasą i suszonymi pomidorami, można wykorzystać dowolny makaron – u mnie jest to penne. Podobnie jest też z kiełbasą do zrobienia sosu. Może to być jeden rodzaj wędliny, ale dobre będą też kawałki różnych gatunków kiełbasy, jakie znajdziemy w lodówce. Jeżeli ktoś lubi ostrzejsze smaki to dobra też będzie pikantna kiełbasa chorizo. Makaron z kiełbasą i suszonymi pomidorami to połączenie kilku prostych ogólnodostępnych składników, które tworzą wyjątkowe w smaku i sycące danie.

Składniki na Makaron z kiełbasą i suszonymi pomidorami:
- 350 g makaronu
- 400 g kiełbasy podwędzanej (śląska, podwawelska)
- 1 średniej wielkości cebula
- 1/2 czerwonej papryki
- 3 ząbki czosnku
- 100 g suszonych pomidorów w oleju
- 250 ml słodkiej śmietanki 30%
- 150 g startego żółtego sera
- sól, pierz, słodka i ostra papryka w proszku
- 3 łyżki oleju rzepakowego do smażenia

Przygotowanie Makaronu z kiełbasą i suszonymi pomidorami:
- Makaron przygotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić, pozostawić na sitku.
- Kiełbasę pokroić w plasterki lub półplasterki. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Pomidory wyjąć z zalewy, pokroić w paski. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w niedużą kostkę. Podgrzać suchą patelnię. Przełożyć na nią pokrojoną kiełbasę. Podsmażyć do zrumienienia. Podsmażoną kiełbasę przełożyć na talerz.
- Na tą samą patelnię wlać 2-3 łyżki oleju rzepakowego, dodać pokrojoną cebulę. Podsmażyć do lekkiego zrumienienia. Następnie dodać paprykę, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojone suszone pomidory. Całość wymieszać. Smażyć około 2-3 minut. Następnie na patelnię wlać śmietankę. Wymieszać, zagotować. Doprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką w proszku. Dodać starty, żółty ser. Zmniejszyć moc palnika i gotować na małym ogniu do momentu rozpuszczenia się sera i zgęstnienia sosu. Przełożyć podsmażoną kiełbasę. Wymieszać. Chwilę podgrzać i patelnię zdjąć z ognia. Dodać ugotowany makaron i ponownie wymieszać.
- Polecam wypróbować przepis na warzywne risotto.
