Mięso z kurczaka jest chude i delikatne, nie wymaga długiego smażenia i dlatego świetnie nadaje się do przyrządzania szybkich dań. W połączeniu z makaronem, kukurydzą i śmietanką kurczak smakuje wyśmienicie. Jeżeli ktoś lubi pikantniejsze potrawy, może doprawić szczyptą chili.
Składniki:
- 400g makaronu kokardki
- 1 filet z kurczaka
- 200g fasolki szparagowej
- 200ml śmietanki 30%
- 100g startego żółtego sera
- garść łuskanego słonecznika
- kilka pomidorków koktajlowych
- 3-4 łyżki kukurydzy konserwowej
- sól, pieprz
- papryka słodka, ostra
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, następnie odcedzić.
2. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w paski, przyprawić solą, pieprzem i paprykami.
3. Fasolkę ugotować w osolonej wodzie do miękkości, odcedzić.
4. Na patelni rozgrzać i podsmażyć kurczaka. Następnie dodać ugotowaną fasolkę i makaron. Umyte pomidorki pociąć w ćwiartki i razem z kukurydzą dodać do składników na patelni. Całość zalać śmietaną, posypać słonecznikiem i podgrzewać przez około 5 minut.
5. Przed podaniem danie posypać startym serem.
Pingback:6 najlepszych przepisów na makaron - Danka Pichci