Menu Zamknij

Makaron z cukinią i łososiem

Makaron z cukinią i łososiem to danie, przy którym jest niewiele pracy, a efekt końcowy rewelacyjny. Jego przygotowanie zaczynamy od gotowania makaronu, a w tym samym czasie zabieramy się za zrobienie sosu. Delikatny sos śmietanowy z dodatkiem cukinii doskonale komponuje się z wędzonym łososiem. Suszone pomidory dodane do sosu podkreślają też jego oryginalny smak. Ja do przygotowania tej potrawy wykorzystałam makaron tagliatelle, ale może to być też spaghetti lub rurki. To danie możemy przygotować również z łososiem wędzonym na ciepło, jednak intensywniejszy smak uzyskamy dodając łososia wędzonego na zimno. Makaron z cukinią i łososiem to danie, które potrafi mile zaskoczyć swoim smakiem. Jest to pomysł na prosty i szybki obiad, a jednocześnie smaczny i sycący. Taki makaron z cukinią i łososiem polecam zwłaszcza osobom, które nie chcą przeznaczać dużo czasu na gotowanie.

Makaron z cukinią i łososiem

Składniki na Makaron z cukinią i łososiem:

  • 300 g makaronu tagliatelle lub inny ulubiony
  • 1 cukinia (400 g)
  • 100 g łososia wędzonego na zimno
  • 7 pomidorów suszonych w oliwie
  • kawałek pora (100 g)
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • koperek do posypania
  • sól, pieprz cytrynowy
Makaron z cukinią i łososiem

Przygotowanie Makaronu z cukinią i łososiem:

  1. Makaron ugotować według przepisu w osolonej wodzie. Odcedzić (nie płukać w zimnej wodzie).
  2. Cukinię umyć, osuszyć, nie obierać, pokroić w niedużą kostkę (jeżeli cukinia ma nasiona to je usunąć).
  3. Por umyć, pokroić w plasterki.
  4. Suszone pomidory wyjąć z zalewy i pokroić w paski.
  5. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać pokrojonego pora, podsmażyć przez około 2 minuty. Następnie na patelnię dodać cukinię, 2 łyżki masła i obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać. Całość smażyć około 5 minut, aż cukinia zmięknie, ale żeby się nie rozgotowała. Kolejno na patelnię wlać śmietankę, dodać pokrojone w paski suszone pomidory. Doprawić solą, pieprzem. Podsmażyć 5 minut i dodać rozdrobnionego łososia. Wymieszać, podsmażyć, aż sos zgęstnieje.
  6. Odcedzony makaron przełożyć na patelnię. Całość razem wymieszać. Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Przed podaniem posypać posiekanym koperkiem.
  7. Polecam wypróbować przepis na makaron z cukinią i boczkiem.
Opublikowany wObiad

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *