Menu Zamknij

Makaron tagliatelle z sosem na ostro

Pikantny sos do makaronów i nie tylko. 

Składniki:
  • 1 opakowanie makaronu tagliatelle
  • 1 cebula
  • 40dag mieszanego mięsa mielonego
  • 1 czerwona papryka
  • po puszce fasoli czerwonej i kukurydzy 
  • olej
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki suszonej ostrej papryki
  • szczypta chili 
  • 4 łyżki startego żółtego sera
  • sól, pieprz


Przygotowanie:
1. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na oleju. Dodać mięso, smażyć około 5 minut często mieszając. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę, smażyć przez kolejne 5 minut. Wrzucić osączone z zalewy fasolkę i kukurydzę. Dodać koncentrat pomidorowy, przyprawić pikantnie: solą, pieprzem, papryką i odrobiną chili (można ewentualnie podlać odrobiną wody lub bulionu). Przykryć i dusić około 10 minut. 
2. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. 
3. Gotowym sosem polać makaron. Można posypać startym żółtym serem. 
Opublikowany wObiad

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *