Pikantny sos do makaronów i nie tylko.
Składniki:
- 1 opakowanie makaronu tagliatelle
- 1 cebula
- 40dag mieszanego mięsa mielonego
- 1 czerwona papryka
- po puszce fasoli czerwonej i kukurydzy
- olej
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1/2 łyżeczki suszonej ostrej papryki
- szczypta chili
- 4 łyżki startego żółtego sera
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na oleju. Dodać mięso, smażyć około 5 minut często mieszając. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę, smażyć przez kolejne 5 minut. Wrzucić osączone z zalewy fasolkę i kukurydzę. Dodać koncentrat pomidorowy, przyprawić pikantnie: solą, pieprzem, papryką i odrobiną chili (można ewentualnie podlać odrobiną wody lub bulionu). Przykryć i dusić około 10 minut.
2. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
3. Gotowym sosem polać makaron. Można posypać startym żółtym serem.