Menu Zamknij

Makaron po meksykańsku

Makaron po meksykańsku to kolejny pomysł na szybki i prosty obiad dla całej rodziny. Sos do makaronu zrobiony jest na bazie wieprzowego mięsa mielonego (może być też inne) z wieloma dodatkami, a jego ostrość zależy od ilości dodanej papryczki chili. Makaron po meksykańsku to łatwe w przyrządzeniu danie łączące charakterystyczne dla kuchni meksykańskiej składniki. Kształt makaronu nie ma tu dużego znaczenia, może on być dowolny, tj. penne, kolanka lub tagliatelle. U mnie są to rurki, bo akurat taki makaron miałam w domu.

Makaron po meksykańsku

Składniki na Makaron po meksykańsku:

  • 400 g makaronu
  • 300 g wieprzowego mięsa mielonego
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 papryczki chili (lub mniej)
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 pomidory malinowe
  • 3 łyżki ketchupu
  • 20 g startego żółtego sera
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 1 mała puszka czerwonej fasoli
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
Makaron po meksykańsku

Przygotowanie Makaronu po meksykańsku:

  1. Makaron ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Odcedzić.
  2. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Papryczkę chili umyć, pokroić w drobną kosteczkę. Pomidory naciąć na czubku, przełożyć do miseczki i sparzyć wrzątkiem. Następnie obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
  3. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju rzepakowego, dodać pokrojoną cebulę. Chwilę podsmażyć. Następnie na patelnię przełożyć mięso mielone i obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość wymieszać. Smażyć około 10 minut. Mięso dokładnie rozdrobnić przy pomocy drewnianej łyżki. Do podsmażonego mięsa dodać pokrojoną paprykę, papryczkę chili i pomidory pokrojone w kostkę. Wymieszać, dodać 3 łyżki ketchupu i 3-4 łyżki wody od gotującego się makaronu.
  4. Czerwoną fasolę i kukurydzę odsączyć na sitku. Przepłukać zimną wodą i przełożyć na patelnię. Doprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Wymieszać i dusić na wolnym ogniu przez około 10 minut. Pod koniec na patelnię zetrzeć żółty ser i wymieszać, aby ser się roztopił.
  5. Tak przygotowanym sosem polać ugotowany makaron i posypać pokrojoną natką pietruszki.
  6. Polecam wypróbować przepis na kurczaka po meksykańsku.
Makaron po meksykańsku
Makaron po meksykańsku
Opublikowany wObiad

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *