Menu Zamknij

Makaron po florencku

Makaron po florencku to pomysł na szybki obiad, który przygotujemy w ciągu 30 minut. Jest to pyszny, aromatyczny sos śmietankowy z suszonymi pomidorami, które w połączeniu ze szpinakiem i kurczakiem nadają daniu wyjątkowego smaku, a całości dopełnia ulubiony makaron i ciągnący się ser. Takie danie na pewno każdemu zasmakuje!

Składniki:

  • 300 g filetu z piersi kurczaka
  • 300 g makaronu penne
  • 150 g suszonych pomidorów w oleju
  • 1 szklanka bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 150 g świeżego szpinaku
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 nieduża cebula
  • 1 kulka sera mozzarella
  • 3 łyżki oleju z pomidorów
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki chili
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu

Przygotowanie:

  1. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić.
  2. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w niedużą kostkę. Doprawić solą, pieprzem, papryką. Na patelni rozgrzać olej, dodać mięso i obsmażyć na złoty kolor. Na patelnię dodać obraną, pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażyć do zeszklenia. Następnie dodać obrany, pokrojony czosnek i suszone pomidory pokrojone w paski. Pomieszać i chwilę podsmażyć.
  3. Na patelnię wlać śmietankę, bulion i pokruszoną mozzarellę. Gotować chwilę, aż ser się rozpuści i sos zgęstnieje. Doprawić chili (w zależności od gustu). Dodać ugotowany makaron i szpinak. Wymieszać i smażyć, aż szpinak zmięknie.
Opublikowany wŚniadanie i kolacja

9 Komentarzy

  1. Pingback:Tortellini w sosie szpinakowym - Danka Pichci

  2. Joana

    Właśnie zrobiłam i szczerze? BOMBA,! Polecam na każdą okazję.. Smażyłam mięsko tylko na oleju z pomidorów i dodałam więcej szpinaku.. Mega..

  3. regen

    Jedna uwaga- makaron trzeba ugotować na końcu, żeby był al dente. Makaron, czekający po ugotowaniu, jest zawsze za miękki. Pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *