Menu Zamknij

Makaron po florencku

Makaron po florencku to pomysł na szybki obiad, który przygotujemy w ciągu 30 minut. Jest to pyszny, aromatyczny sos śmietankowy z suszonymi pomidorami, które w połączeniu ze szpinakiem i kurczakiem nadają daniu wyjątkowego smaku, a całości dopełnia ulubiony makaron i ciągnący się ser. Takie danie na pewno każdemu zasmakuje!

Składniki:

  • 300 g filetu z piersi kurczaka
  • 300 g makaronu penne
  • 150 g suszonych pomidorów w oleju
  • 1 szklanka bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 150 g świeżego szpinaku
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 nieduża cebula
  • 1 kulka sera mozzarella
  • 3 łyżki oleju z pomidorów
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki chili
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu

Przygotowanie:

  1. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić.
  2. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w niedużą kostkę. Doprawić solą, pieprzem, papryką. Na patelni rozgrzać olej, dodać mięso i obsmażyć na złoty kolor. Na patelnię dodać obraną, pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażyć do zeszklenia. Następnie dodać obrany, pokrojony czosnek i suszone pomidory pokrojone w paski. Pomieszać i chwilę podsmażyć.
  3. Na patelnię wlać śmietankę, bulion i pokruszoną mozzarellę. Gotować chwilę, aż ser się rozpuści i sos zgęstnieje. Doprawić chili (w zależności od gustu). Dodać ugotowany makaron i szpinak. Wymieszać i smażyć, aż szpinak zmięknie.
Opublikowany wŚniadanie i kolacja

8 Komentarzy

  1. Pingback:Tortellini w sosie szpinakowym - Danka Pichci

  2. Joana

    Właśnie zrobiłam i szczerze? BOMBA,! Polecam na każdą okazję.. Smażyłam mięsko tylko na oleju z pomidorów i dodałam więcej szpinaku.. Mega..

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *