Makaron po azjatycku to domowa wersja dania, które można kupić w każdym barze z chińskim jedzeniem. Składniki, z których przygotujemy makaron po azjatycku bez problemu kupimy w każdym markecie. Podstawą tego dania jest odpowiedni makaron. U mnie jest on z ciemnego ryżu, ale można też użyć makaronu chow mein lub innego. Makaron po azjatycku jest prosty w przygotowaniu, a danie smaczne i sycące. Spora porcja makaronu, do tego warzywa, trochę kurczaka i wyrazisty sos to pomysł na rodzinny obiad. Mój makaron po azjatycku jest z dodatkiem włoskiej kapusty, ale można ją pominąć i dodać inne warzywa, na przykład marchew i strąki groszku cukrowego lub pędy bambusa. W każdym przypadku danie będzie smaczne.
Składniki na Makaron po azjatycku:
- 1 opakowanie makaronu ryżowego (u mnie z brązowego ryżu) – 200 g
- 1/2 główki włoskiej kapusty (około 400 g)
- 300 g filetu z piersi kurczaka
- pęczek cebuli dymki
- 1 czerwona papryka
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- kawałek świeżego imbiru (2-3 cm)
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 4-5 łyżek oleju rzepakoweg
- 1/4 szklanki sosu sojowego
- 2 łyżki ziaren sezamu
- sól do smaku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 2 łyżeczki płynnego miodu
Przygotowanie Makaronu po azjatycku:
- Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić. Pozostawić 1/3 szklanki wody do sosu.
- Z kapusty usunąć wierzchnie liście. Przekroić na ćwiartki, usunąć głąb i pokroić w większą kostkę. Paprykę umyć, osuszyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie paski. Cebulę dymkę pokroić w półplasterki. Imbir obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach (powinniśmy otrzymać około 1 łyżki startego imbiru). Czosnek obrać, drobno posiekać. Papryczkę umyć, osuszyć, drobno pokroić. Filet z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego, dodać partiami poszatkowaną kapustę. Smażyć około 4-5 minut ciągle mieszając, aż kapusta zmniejszy swoją objętość (może lekko się przyrumienić). Kapustę zdjąć z patelni. Na patelni rozgrzać ponownie łyżkę oleju rzepakowego, dodać pokrojoną cebulę, podsmażyć do lekkiego zrumienienia. Następnie na patelnię dodać pokrojoną paprykę. Podsmażyć 2-3 minuty. Przełożyć do miski z kapustą. Na patelni ponownie rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego, dodać pokrojone mięso. Smażyć na mocnym ogniu do zrumienienia. Zmniejszyć lekko gaz. Do mięsa dodać imbir, czosnek, papryczkę i słodką paprykę w proszku. Wymieszać, podsmażyć 2-3 minuty. Na patelnię z mięsem przełożyć podsmażoną kapustę i paprykę. Wymieszać. Wlać wodę od gotowania makaronu. Dodać sos sojowy, olej sezamowy, doprawić solą. Wymieszać. Następnie dodać ugotowany, odcedzony makaron. Ponownie razem wymieszać. Poddusić około 1 minuty. Dodać miód. Patelnię zdjąć z ognia. Wymieszać.
- Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Przed podaniem posypać nim makaron.
- Suchą patelnię rozgrzać na ogniu. Wsypać ziarna sezamu. Uprażyć do lekkiego zrumienienia. Uprażonym sezamem posypać makaron.
- Polecam wypróbować przepis na chińską patelnię.