Menu Zamknij

Makaron po azjatycku

Makaron po azjatycku to domowa wersja dania, które można kupić w każdym barze z chińskim jedzeniem. Składniki, z których przygotujemy makaron po azjatycku bez problemu kupimy w każdym markecie. Podstawą tego dania jest odpowiedni makaron. U mnie jest on z ciemnego ryżu, ale można też użyć makaronu chow mein lub innego. Makaron po azjatycku jest prosty w przygotowaniu, a danie smaczne i sycące. Spora porcja makaronu, do tego warzywa, trochę kurczaka i wyrazisty sos to pomysł na rodzinny obiad. Mój makaron po azjatycku jest z dodatkiem włoskiej kapusty, ale można ją pominąć i dodać inne warzywa, na przykład marchew i strąki groszku cukrowego lub pędy bambusa. W każdym przypadku danie będzie smaczne.

Makaron po azjatycku

Składniki na Makaron po azjatycku:

  • 1 opakowanie makaronu ryżowego (u mnie z brązowego ryżu) – 200 g
  • 1/2 główki włoskiej kapusty (około 400 g)
  • 300 g filetu z piersi kurczaka
  • pęczek cebuli dymki
  • 1 czerwona papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • kawałek świeżego imbiru (2-3 cm)
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 4-5 łyżek oleju rzepakoweg
  • 1/4 szklanki sosu sojowego
  • 2 łyżki ziaren sezamu
  • sól do smaku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 2 łyżeczki płynnego miodu
Makaron po azjatycku

Przygotowanie Makaronu po azjatycku:

  1. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić. Pozostawić 1/3 szklanki wody do sosu.
  2. Z kapusty usunąć wierzchnie liście. Przekroić na ćwiartki, usunąć głąb i pokroić w większą kostkę. Paprykę umyć, osuszyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie paski. Cebulę dymkę pokroić w półplasterki. Imbir obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach (powinniśmy otrzymać około 1 łyżki startego imbiru). Czosnek obrać, drobno posiekać. Papryczkę umyć, osuszyć, drobno pokroić. Filet z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę.
  3. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego, dodać partiami poszatkowaną kapustę. Smażyć około 4-5 minut ciągle mieszając, aż kapusta zmniejszy swoją objętość (może lekko się przyrumienić). Kapustę zdjąć z patelni. Na patelni rozgrzać ponownie łyżkę oleju rzepakowego, dodać pokrojoną cebulę, podsmażyć do lekkiego zrumienienia. Następnie na patelnię dodać pokrojoną paprykę. Podsmażyć 2-3 minuty. Przełożyć do miski z kapustą. Na patelni ponownie rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego, dodać pokrojone mięso. Smażyć na mocnym ogniu do zrumienienia. Zmniejszyć lekko gaz. Do mięsa dodać imbir, czosnek, papryczkę i słodką paprykę w proszku. Wymieszać, podsmażyć 2-3 minuty. Na patelnię z mięsem przełożyć podsmażoną kapustę i paprykę. Wymieszać. Wlać wodę od gotowania makaronu. Dodać sos sojowy, olej sezamowy, doprawić solą. Wymieszać. Następnie dodać ugotowany, odcedzony makaron. Ponownie razem wymieszać. Poddusić około 1 minuty. Dodać miód. Patelnię zdjąć z ognia. Wymieszać.
  4. Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Przed podaniem posypać nim makaron.
  5. Suchą patelnię rozgrzać na ogniu. Wsypać ziarna sezamu. Uprażyć do lekkiego zrumienienia. Uprażonym sezamem posypać makaron.
  6. Polecam wypróbować przepis na chińską patelnię.
Makaron po azjatycku
Opublikowany wObiad

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *