Menu Zamknij

Makaron 4 sery

Makaron 4 sery to proste i szybkie w przygotowaniu danie obiadowe. Kremowy sos na bazie 4 gatunków sera może stanowić dodatek do różnego rodzaju makaronów, na przykład spaghetti, tagliatelle, rurki, itp. W moim przypadku makaron 4 sery to makaron penne z dodatkiem brokułu. To warzywo idealnie pasuje do sosu serowego. Robiąc makaron 4 sery, wykorzystałam w równej ilości ser mozzarella w kostce, gorgonzola, feta i ser żółty, ale każdy może skomponować własną mieszankę serów. Ważne jest jednak, aby jednym z nich był ser pleśniowy wyrazisty w smaku. Rozpuszczone w gorącej śmietance sery tworzą biały, aromatyczny sos dobry nie tylko do makaronu. Można z nim podawać również gnocchi. Proste składniki i łatwość przygotowania to główne zalety tego smacznego dania, które zrobimy w ciągu 20 minut. Makaron 4 sery to danie, które zachwyci każdego miłośnika sera. Jest ono nie tylko smaczne, ale też sycące.

Makaron 4 sery

Składniki na Makaron 4 sery:

  • 1 opakowanie makaronu penne
  • 1/2 brokuła
  • 1 średniej wielkości biała cebula
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 2 ząbki czosnku
  • 25 g sera mozzarella w kostce
  • 25 g sera gorgonzola
  • 25 g żółtego sera
  • 25 g sera feta
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
Makaron 4 sery

Przygotowanie Makaronu 4 sery:

  1. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
  2. Brokuła podzielić na różyczki. Przełożyć do garnka, zalać gorącą wodą, dodać 1/2 łyżeczki soli, garnek przykryć, wstawić na gaz i gotować około 4-5 minut. Garnek zdjąć z ognia. Odcedzić. Trochę wody można zostawić do podlania sosu, gdyby był zbyt gęsty (około 1/4 szklanki).
  3. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju rzepakowego. Dodać cebulę i obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć chwilę do lekkiego zrumienienia. Kolejno na patelnię wlać śmietankę, wymieszać. Jak śmietanka zacznie się gotować, na patelnię dodać starty, żółty ser i mozzarellę, pokruszony ser gorgonzola i feta. Wymieszać. Podgrzewać na wolnym ogniu do momentu roztopienia się sera i zgęstnienia sosu. Podczas gotowania sos mieszać. Gdyby sos serowy był zbyt gęsty to podlać wodą od gotowania brokułu. Doprawić solą i pieprzem (soli niewiele, bo sery są słone). Do sosu dodać ugotowane brokuły i makaron. Delikatnie wymieszać i patelnię zdjąć z ognia.
  4. Przed podaniem całość można posypać startym parmezanem.
  5. Polecam wypróbować przepis na kurczaka w sosie serowo-pieczarkowym.
Makaron 4 sery
Opublikowany wObiad

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *