Menu Zamknij

Łosoś w sosie teriyaki

Zazwyczaj ryby przygotowuję na piątkowy obiad. Przeważnie są to filety z dorsza lub morszczuka, a tym razem postanowiłam zrobić łososia. Przygotowałam go w słodko-kwaśnym sosie teriyaki. Podałam go z warzywami z patelni, ale dodatki można zmieniać według własnego uznania. 

Składniki: 
  • 300 g filetu z łososia
  • 1 łyżka ziaren sezamu
Sos:
  • 3/4 szklanki wody
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 3 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:
1. Składniki sosu wymieszać razem (beż mąki).
2. Łososia umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki. Włożyć do sosu i odstawić na 30 minut. 
3. Następnie łososia wyjąć z marynaty i usmażyć na suchej patelni, jeżeli filet jest ze skórą to zacząć smażenie od tej strony. Przewrócić na drugą stronę. 
4. Marynatę wlać do rondelka, dodać łyżeczkę mąki ziemniaczanej i zagotować, aby powstał gęsty sos.
5. Gotowego łososia polać sosem i posypać uprażonymi ziarnami sezamu.

Opublikowany wObiad

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *