Zazwyczaj ryby przygotowuję na piątkowy obiad. Przeważnie są to filety z dorsza lub morszczuka, a tym razem postanowiłam zrobić łososia. Przygotowałam go w słodko-kwaśnym sosie teriyaki. Podałam go z warzywami z patelni, ale dodatki można zmieniać według własnego uznania.
Składniki:
- 300 g filetu z łososia
- 1 łyżka ziaren sezamu
Sos:
- 3/4 szklanki wody
- 3 łyżki octu ryżowego
- 3 łyżeczki cukru trzcinowego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
1. Składniki sosu wymieszać razem (beż mąki).
2. Łososia umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki. Włożyć do sosu i odstawić na 30 minut.
3. Następnie łososia wyjąć z marynaty i usmażyć na suchej patelni, jeżeli filet jest ze skórą to zacząć smażenie od tej strony. Przewrócić na drugą stronę.
4. Marynatę wlać do rondelka, dodać łyżeczkę mąki ziemniaczanej i zagotować, aby powstał gęsty sos.
5. Gotowego łososia polać sosem i posypać uprażonymi ziarnami sezamu.