Menu Zamknij

Łódeczki ziemniaczane

Łódeczki ziemniaczane to po prostu ziemniaki pokrojone w kształt łódek, przyprawione i upieczone w frytkownicy beztłuszczowej. Bardzo proste i szybkie danie, sprawdzi się jako dodatek do pieczonych lub smażonych mięs i ryb zastępując gotowane ziemniaki. Łódeczki ziemniaczane można też zajadać jak frytki z dodatkiem ketchupu lub sosu czosnkowego. Do zrobienia tego dania najlepiej wybrać ziemniaki niezbyt duże, wówczas łódeczki ziemniaczane nie będą zbyt długie, nie mogą one być też za grube, ponieważ mogą się nie upiec w środku. Robiąc łódeczki ziemniaczane można też obrane ziemniaki włożyć do garnka, zalać gorącą wodą i gotować na półmiękko przez około 15 minut. Następnie lekko przestudzone pokroić na kawałki i zapiekać na złoty kolor. W takim przypadku skracamy czas pieczenia do około 10-15 minut. W obu sytuacjach podczas pieczenia należy co najmniej dwa razy ziemniaki przemieszać, aby wszystkie równomiernie się upiekły i zrumieniły. Łódeczki ziemniaczane przed pieczeniem doprawiamy ulubionymi przyprawami (nie muszą być te same, co w przepisie). Mogą one być bardziej pikantne lub łagodniejsze, zależy co kto lubi. Ja łódeczki ziemniaczane przygotowałam w frytkownicy beztłuszczowej, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby pokrojone ziemniaki przełożyć na blachę i upiec w piekarniku. W takim przypadku czas pieczenia wydłuży się o około 10-15 minut.

Łódeczki ziemniaczane

Składniki na Łódeczki ziemniaczane:

  • około 1 kg niedużych ziemniaków
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • ulubione przyprawy (u mnie sól, pieprz, słodka i ostra papryka w proszku, zioła prowansalskie, czosnek granulowany)
Łódeczki ziemniaczane

Przygotowanie Łódeczek ziemniaczanych:

  1. Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć przy pomocy ręcznika papierowego. Następnie pokroić w łódeczki o grubości około 1 cm. Przełożyć do miski. Do miski z pokrojonymi ziemniakami dodać łyżkę oleju rzepakowego, ulubione przyprawy (można użyć gotowej mieszanki przypraw do ziemniaków). Całość dokładnie wymieszać przy pomocy łyżki, aby ziemniaki pokryły się równomiernie przyprawami. Tak przygotowane ziemniaki przełożyć do misy frytkownicy beztłuszczowej, równomiernie rozłożyć i zapiekać w 180 st.C. przez około 20 minut. W międzyczasie kilka razy ziemniaki pomieszać. Jeśli używacie piekarnika to ziemniaki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st.C. na około 30-40 minut. Pod koniec pieczenia można sprawdzić ziemniaki widelcem, czy są miękkie.
  2. Polecam wypróbować przepis na ziemniaki czosnkowe.
Łódeczki ziemniaczane
Łódeczki ziemniaczane
Opublikowany wNa imprezę, Przekąski

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *