Menu Zamknij

Leczo z papryki i cukinii

Jakiś czas temu dostałam od rodziny sporą ilość cukinii i musiałam ją jakoś wykorzystać. Dlatego z części zrobiłam leczo z dodatkiem papryki, pomidorów i kiełbasy. Danie jest ulubionym daniem w mojej rodzinie, jest łatwe do przyrządzenia i składa się z ogólnodostępnych składników. Domownicy lubią leczo na pikantnie, więc dodaję jeszcze szczyptę ostrej papryczki lub kawałek chilli. Podaję je z pieczywem na kolację lub jako danie obiadowe.

Składniki:

  • 1 mała cukinia
  • 2-3 średnie cebule
  • 2 czerwone papryki
  • 3 pomidory
  • 40 dag kiełbasy lub resztki wędlin, które mamy w lodówce
  • 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Przygotowanie:
1. Warzywa umyć, usunąć ziarna nasienne i pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę.
2. W garnku rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną cebulę i podsmażyć. Następnie dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę lub wędliny. Lekko przesmażyć.
3. Następnie dodać paprykę i przez chwilę dusić, od czasu do czasu mieszając. Na końcu dodajemy cukinię i pomidory. Dusić, aż warzywa zmiękną, doprawić solą i pieprzem.

Opublikowany wNa imprezę, Obiad, Śniadanie i kolacja

1 Komentarz

  1. Pingback:Cukinia marynowana z chili - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *