Jakiś czas temu dostałam od rodziny sporą ilość cukinii i musiałam ją jakoś wykorzystać. Dlatego z części zrobiłam leczo z dodatkiem papryki, pomidorów i kiełbasy. Danie jest ulubionym daniem w mojej rodzinie, jest łatwe do przyrządzenia i składa się z ogólnodostępnych składników. Domownicy lubią leczo na pikantnie, więc dodaję jeszcze szczyptę ostrej papryczki lub kawałek chilli. Podaję je z pieczywem na kolację lub jako danie obiadowe.
Składniki:
- 1 mała cukinia
- 2-3 średnie cebule
- 2 czerwone papryki
- 3 pomidory
- 40 dag kiełbasy lub resztki wędlin, które mamy w lodówce
- 3 łyżki oleju
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Warzywa umyć, usunąć ziarna nasienne i pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę.
2. W garnku rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną cebulę i podsmażyć. Następnie dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę lub wędliny. Lekko przesmażyć.
3. Następnie dodać paprykę i przez chwilę dusić, od czasu do czasu mieszając. Na końcu dodajemy cukinię i pomidory. Dusić, aż warzywa zmiękną, doprawić solą i pieprzem.
Pingback:Cukinia marynowana z chili - Danka Pichci