Leczo to bardzo proste danie jednogarnkowe, które robi się ekspresowo. Możemy je przygotowywać o każdej porze roku i komponować z dowolnych warzyw. Moja rodzina bardzo lubi tego typu potrawy i robię je dość często. Jest to danie, które przygotujemy bez najmniejszych problemów, gdyż nie wymaga ona wielkich zdolności kulinarnych. 🙂
- 200 g wędliny (u mnie 2 kiełbaski śląskie)
- 1 puszka ciecierzycy w zalewie
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona
- 1 papryka żółta
- 1 duża cebula
- 1 mała cukinia
- 1 liść laurowy
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- kawałek papryczki chili lub szczypta chili w proszku
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżeczka cukru
Przygotowanie:
1. Kiełbasę pokroić w kostkę, zrumienić na patelni, przełożyć do garnka, w którym będziemy robić leczo.
2. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na tej samej patelni co smażyliśmy kiełbasę i przełożyć do kiełbasy.
3. Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, przełożyć do garnka. Garnek wstawić na gaz, dodać ziele angielskie, pokrojoną w drobną kostkę papryczkę chili, liść laurowy i dusić na gazie około 10-15 minut. Następnie dodać umytą i pokrojoną w kostkę cukinię, ciecierzycę odsączoną z zalewy oraz przecier pomidorowy. Całość dusić kolejne 5-10 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem, ewentualnie cukrem.
Pingback:Leczo warzywne - Danka Pichci