Menu Zamknij

Leczo warzywne

Leczo zazwyczaj przygotowuję z wykorzystaniem resztek wędlin, które czasami zalegają w lodówce. Jednak tym razem postanowiłam zrobić leczo warzywne. Oprócz warzyw, takich jak papryka, cebula, cukinia do lecza warzywnego dodałam też pieczarki. Taką wersję lecza warzywnego możemy zrobić na obiad lub ciepłą kolację o każdej porze roku. Jednak zrobione pod koniec lata lub jesienią będzie ono najtańsze, ponieważ o tej porze roku warzywa mają niższą cenę. Do tego typu dania najlepsze będą pomidory malinowe, bawole serca lub lima. Natomiast jeżeli nie mamy świeżych pomidorów to możemy je zastąpić pomidorami krojonymi z puszki (o pojemności 400 g). Leczo warzywne z pieczarkami ja podaję z pieczywem, ale może to być również ryż lub kasza.

Leczo warzywne

Składniki na Leczo warzywne:

  • 3 średniej wielkości cebule
  • 250 g pieczarek
  • 1 mała zielona cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 zielona papryka
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 duże pomidory
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • sól, pieprz do smaku
Leczo warzywne

Przygotowanie Lecza warzywnego:

  1. Cebule obrać, pokroić w kostkę lub półplasterki. Czosnek obrać, posiekać. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki (jeżeli mamy małe to wystarczy na pół).
  2. W większym garnku rozgrzać olej, dodać pokrojoną cebulę. Podsmażyć około 2 minuty do lekkiego zrumienienia. Następnie dodać pokrojony czosnek i pieczarki. Wymieszać i smażyć kolejne 2 minuty.
  3. Papryki umyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, pokroić w niezbyt małą kostkę. Przełożyć do garnka z pieczarkami.
  4. Cukinię umyć, osuszyć, odciąć końcówki (jeżeli jest młoda i miękka to nie trzeba obierać). Pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka z warzywami. Całość wymieszać i dusić na wolnym ogniu przez około 15 minut. W międzyczasie kilka razy pomieszać. Doprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką w proszku.
  5. Pomidory na czubku naciąć na krzyż. Włożyć do miseczki i zalać wrzątkiem. Pozostawić na około 30 sekund. Następnie wyjąć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę, dodać do garnka z warzywami. Całość wymieszać, dusić jeszcze około 2 minut. Spróbować i ewentualnie doprawić do smaku.
  6. Polecam wypróbować na leczo z ciecierzycą.
Leczo warzywne
Leczo warzywne
Opublikowany wNa imprezę, Obiad, Śniadanie i kolacja

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *