Z pewnością nie ma wielu zwolenników mięsa z owocami, wiem to z własnego doświadczenia, ponieważ dopóki sama nie spróbowałam też do nich należałam. Dlatego dzisiaj postanowiłam i was zachęcić do zrobienia czegoś wyjątkowego. Połączenie kurczaka z brzoskwiniami jest mało spotykane, ale wyszła z tego smaczna potrawa i nie spodziewałam się takiego oryginalnego smaku. Mam nadzieję, że dzięki temu przepisowi polubicie łączenie mięsa z owocami! 😉
Składniki:
- 4 pałki z kurczaka
- sól, pieprz
- słodka papryka
- sok z połowy cytryny
- mały kawałek czuszki
- 1 łyżka miodu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 szklanka bulionu
- 2 brzoskwinie
- 50g masła
- koperek
Przygotowanie:
1. Mięso umyć, natrzeć solą, pieprzem i papryką. Następnie obsmażyć na oliwie na złoty kolor z każdej strony. Usmażone nóżki przełożyć do naczynia żaroodpornego, obłożyć płatkami masła, wlać bulion, sok z cytryny, dodać posiekaną czuszkę, miód i cynamon.
2. Naczynie przykryć i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i zapiekać około 40 minut.
3. Brzoskwinie umyć, przekroić, usunąć pestki i pokroić na cząstki. Na patelni rozgrzać pozostałe masło i obsmażyć pokrojone brzoskwinie.
4. Pod koniec zapiekania naczynie odkryć, dodać podsmażone brzoskwinie. Piec jeszcze około 5 minut. Następnie posypać koperkiem.