Menu Zamknij

Kurczak w sosie pomidorowo-paprykowym

Filet z piersi kurczaka to chude i delikatne mięso, które nie wymaga długiej obróbki termicznej. Wykorzystują je do przygotowywania różnego rodzaju dań, zarówno na obiad jak i na kolację lub jako dodatek do przekąsek na imprezę. Tym razem zrobiłam na obiad kurczaka w sosie pomidorowo-paprykowym. To danie jest proste i szybkie w przygotowaniu, robiąc sos pomidorowo paprykowy wykorzystałam passatę pomidorową, ale w okresie letnim można użyć świeżych pomidorów. W takim przypadku najlepsze będą pomidory mięsiste typu malinowe lub bawole serca zawierające dużo miąższu. Jeżeli korzystamy ze świeżych warzyw to należy je najpierw sparzyć i obrać ze skórki, a następnie zrobić sos pomidorowy. Taki sos przed dodaniem do niego podsmażonego mięsa można zblendować, aby był gładki i gęsty. Kurczak w sosie pomidorowo-paprykowym to aromatyczne danie pachnące ziołami, takimi jak bazylia i oregano, które idealnie pasują do sosu pomidorowego. Jeżeli ktoś lubi ostrzejsze smaki to do sosu pomidorowo-paprykowego można dodać odrobinę chili. Kurczak w sosie pomidorowo-paprykowym jest błyskawiczny w przygotowaniu, lista składników nie jest długa, a podawać go można z makaronem, ryżem, dobry też będzie z kaszą.

Kurczak w sosie pomidorowo-paprykowym

Składniki na Kurczaka w sosie pomidorowo-paprykowym:

  • 400 g filetu z piersi kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • sól, pieprz, ostra papryka w proszku, bazylia, oregano
  • starty żółty ser do posypania
  • olej do smażenia
Kurczak w sosie pomidorowo-paprykowym

Przygotowanie Kurczaka w sosie pomidorowo-paprykowym

  1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Doprawić solą, pieprzem i papryką.
  2. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę.
  3. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać mięso. Podsmażyć około 5 minut. Zdjąć z patelni.
  4. Na patelnię dodać cebulę, podsmażyć. Następnie dodać paprykę, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać i podsmażyć 2-3 minuty. Wlać passatę, dodać mięso, doprawić solą, pieprzem, ziołami. Wymieszać i podsmażyć chwilę, aż sos zgęstnieje. Podawać z ugotowanym makaronem i przed podaniem posypać startym serem.
  5. Polecam wypróbować przepis na tagliatelle w sosoe porowo-pieczarkowym.
Kurczak w sosie pomidorowo-paprykowym
Opublikowany wObiad

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *