Kurczak w marynacie jogurtowo-ketchupowej to świetny pomysł na smaczny obiad. Marynata jogurtowo-ketchupowi sprawia, że mięso po upieczeniu jest miękkie i soczyste. Kawałki kurczaka najlepiej marynować przez całą noc, ale jeżeli czas nas goni to można krócej. W moim przypadku kurczak w marynacie jogurtowo-ketchupowej to ćwiartki z kurczaka, które podzieliłam na dwie części. W ten sam sposób można przygotować również każdą inną część kurczaka. Ja mięso drobiowe zawsze piekę ze skórką, ponieważ lubię ją jak jest taka przypieczona i chrupiąca, a ponadto mięso ze skórą nie wysycha podczas obróbki cieplnej. Mięciutki i smaczny kurczak w marynacie jogurtowo-ketchupowej będzie dobry nie tylko na obiad, ale też imprezową kolację. Mięso po upieczeniu jest miękkie, łatwo odchodzi od kości i jest ładnie zrumienione z wierzchu. Kurczak w marynacie jogurtowo-ketchupowej to bardzo proste w przygotowaniu danie i trudno aby coś się nie udało. Tylko kilka składników i przy niedużym nakładzie pracy i poświęconego czasu mamy pyszne jedzonko. Kurczak w marynacie jogurtowo-ketchupowej to danie, które możemy podawać z frytkami pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami – w zależności, co kto lubi. Dobry też będzie z pieczywem i ulubioną surówką.

Składniki na Kurczaka w marynacie jogurtowo-ketchupowej:
- 3 ćwiartki kurczaka (około 1 kg)
- Marynata:
- 200 g jogurtu naturalnego
- 3 łyżki ketchupu pikantnego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku

Przygotowanie Kurczaka w marynacie jogurtowo-ketchupowej:
- Ćwiartki z kurczaka umyć, osuszyć, podzielić na dwie części.
- Składniki marynaty (tj. jogurt naturalny, ketchup, sól, pieprz, słodką paprykę w proszku) przełożyć do miseczki, wymieszać do połączenia składników.
- Tak przygotowaną marynatą natrzeć mięso z kurczaka. Przełożyć do miski, przykryć, odstawić na kilka godzin do lodówki.
- Zamarynowane mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego. Przykryć. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. i zapiekać około godzinę. Następnie zdjąć nakrycie i zapiekać jeszcze około 15 minut do zrumienienia się mięsa.
- Polecam wypróbować przepis na kurczaka pieczonego na ryżu z warzywami.



Pingback:Zapiekanka z jajkami - Danka Pichci