Składniki:
- około 300 g filetu z piersi kurczaka
- 200 g szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 kulki mozzarelli
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki miodu
- sól, pieprz
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 2 łyżki soku z cytryny
- kilka pomidorków koktajlowych
Przygotowanie:
1. Mięso umyć, osuszyć, usunąć błonki. Pokroić na mniejsze kotleciki. Lekko rozbić tłuczkiem, oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Miód wymieszać z 1 łyżką soku z cytryny i ostrą papryką. Natrzeć marynatą mięso. Odstawić na 15 minut.
2. Na patelni rozgrzać masło, dodać obrany, pokrojony czosnek. Lekko podsmażyć. Następnie dodać szpinak. Podsmażyć, aż szpinak zmniejszy swoją objętość. Dodać pokruszoną mozzarellę i umyte, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Doprawić solą, pieprzem. Dodać 1 łyżkę soku z cytryny. Smażyć 1-2 minuty, aż mozzarella się roztopi. Przełożyć na talerz.
3. Na mocno rozgrzaną patelnię przełożyć mięso i smażyć około 2-3 minut z każdej strony na złoty kolor. Podawać z wcześniej przygotowanym szpinakiem.