Składniki:
- 300 g krewetek (ja użyłam koktajlowych)
- 1 opakowanie makaronu tagliatelle
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki masła
- 1 nieduża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 250 ml śmietanki 30%
- 1/3 szklanki białego wina
- 125 g naturalnego serka Brie
- sól, pieprz
- garść pokrojonej natki pietruszki do posypania
Przygotowanie:
1. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
2. Na patelni rozgrzać olej, dodać krewetki. Smażyć je z każdej strony po 3 minuty do momentu, aż nie będą przezroczyste. Doprawić solą i pieprzem. Zdjąć z patelni.
3. Na tą samą patelnię dodać masło, roztopić. Dodać obraną, pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Lekko zrumienić i dodać obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlać wino. Smażyć na wolnym ogniu do odparowania połowy płynu. Następnie wlać śmietankę i pokruszony serek. Smażyć do momentu rozpuszczenia się serka i zgęstnienia sosu. Doprawić solą i pieprzem. Następnie dodać krewetki i wymieszać z makaronem. Przed podaniem posypać natką pietruszki.