Menu Zamknij

Krewetki w sosie śmietanowo-serowym

Muszę przyznać, że nie byłam fankom krewetek, ale moje córki je uwielbiają i za ich namową skusiłam się je przygotować. Zrobiłam je w możliwie najprostszy sposób, bo w sosie śmietanowym z dodatkiem serka Brie i podałam z makaronem tagliatelle. Całość w efekcie bardzo mi zasmakowała i na pewno jeszcze nie raz przyrządzę krewetki na obiad.

Składniki:

  • 300 g krewetek (ja użyłam koktajlowych)
  • 1 opakowanie makaronu tagliatelle
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 1 nieduża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 1/3 szklanki białego wina
  • 125 g naturalnego serka Brie
  • sól, pieprz
  • garść pokrojonej natki pietruszki do posypania

Przygotowanie:
1. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
2. Na patelni rozgrzać olej, dodać krewetki. Smażyć je z każdej strony po 3 minuty do momentu, aż nie będą przezroczyste. Doprawić solą i pieprzem. Zdjąć z patelni.
3. Na tą samą patelnię dodać masło, roztopić. Dodać obraną, pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Lekko zrumienić i dodać obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlać wino. Smażyć na wolnym ogniu do odparowania połowy płynu. Następnie wlać śmietankę i pokruszony serek. Smażyć do momentu rozpuszczenia się serka i zgęstnienia sosu. Doprawić solą i pieprzem. Następnie dodać krewetki i wymieszać z makaronem. Przed podaniem posypać natką pietruszki.

Opublikowany wObiad

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *