Jest to jedno z pierwszych moich ciast bez pieczenia, jakie przygotowałam. Szczerze mówiąc bardziej je polubiłam niż te pieczone, gdyż przygotowanie jest o wiele łatwiejsze. Moją kolejną propozycją na tego rodzaju ciasto jest bananowiec. Powinien się on każdemu udać i nie ma obawy, że biszkopt nie wyrośnie lub się spali. Smakuje wyśmienicie i bardzo polecam. A wy próbowaliście już bananowca? 😉
Składniki na blachę o wymiarach 25x25cm.
Składniki:
- 35dag herbatników
- 4 szklanki mleka
- 3 budynie śmietankowe bez cukru
- 20 dag (1 kostka) masła
- 3/4 szklanki cukru
- 4 banany
- 2 galaretki pomarańczowe
Przygotowanie:
1. 3 szklanki mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku rozrobić budynie i wlać do gotującego się mleka. Mieszać, aż masa zgęstnieje. Odstawić, by wystygło.
2. Galaretkę rozpuścić w 3 szklankach wrzątku. Odstawić do ostudzenia.
3. Miękkie masło utrzeć i dodawać po łyżce budyniu, ciągle ucierając.
4. Na dnie blaszki wyłożyć warstwę herbatników. Posmarować ją 1/3 kremu i poukładać plasterki banana, przykryć następną warstwą herbatników i tak samo ułożyć kolejną warstwę. Na wierzchu ciasta ułożyć plasterki banana i zalać tężejącą galaretką. Tak przygotowane ciasto wstawić na noc do lodówki.
wygląda apetycznie 🙂
naszlakusmaku.blogspot.com
budynie z cukrem czy bez
Witam��jakie najlepiej wybrac herbatniki?
Witam��jakie najlepiej wybrac herbatniki?
Ja użyłam petitki 🙂
Mniam- banany z delikatnym kremem budyniowym, cudownie 🙂
Czasem pytania beznadziejne. Jakie herbatniki. Ku@a normalne. A banany jakie mają być? Bardziej skrzywiene czy te bardziej proste?
Mam pytanie ile dokładnie tego masla
200 g czyli 1 kostka 🙂
Proszę o podawanie dokładnie przepisów, ponieważ przez błąd przy maśle ile go dać, nie wyszło mi ciasto 🙂 pozdrawiam ?
w przepisie jest napisane, że dodajemy 20 dag masła, czyli 1 kostkę, więc tyle ile powinniśmy go użyć
Dziekuje za odpowiedź, mój błąd. Mam jeszcze jedno pytanie , dlaczego po włożeniu ciasta do lodówki, masa budyniowa mi nie gęstnieje? Uprzedzam , że budyń był wystudzony , nigdzie nie był chociaż troszkę ciepły. Drugi raz mi nie wyszło i chyba się poddam z tym ciastem 🙁
Szczerze mówiąc to ciężko mi określić dlaczego, ponieważ często robię tego typu kremy do innych ciast i zawsze się udają. Nie należy też zbyt długo masy ucierać, tylko do połączenia składników. Ewentualnie można dodać 2 łyżeczki rozpuszczonej żelatyny
Dziękuję za prosty i pyszny przepis! Ciasto właśnie się chłodzi. Jedyna zmiana- z braku pomarańczowej, dodałam malinową galaretkę ale myślę, że i tak „się zje”. Pozdrawiam:)