Kotlety ziemniaczane z młodą kapustą to prosty sposób na wykorzystanie niezjedzonych ziemniaków z obiadu z poprzedniego dnia. Oczywiście możemy też do zrobienia tego dania ugotować świeże ziemniaki, ale muszą one być najpierw dokładnie poduszone, a następnie całkowicie ostudzone. Robiąc kotlety ziemniaczane z młodą kapustą dobrze jest, aby masę schłodzić w lodówce, wówczas będzie ona łatwiejsza do formowania kotletów. Ich kształt możemy formować dowolnie, czy to będą okrągłe placuszki, czy podłużne kotleciki. Pachnące koperkiem i boczkiem wędzonym, miękkie w środku, chrupiące na zewnątrz kotlety ziemniaczane z młodą kapustą możemy podawać z ulubioną surówką lub sosem. Będą smakowały również z kubkiem maślanki lub zsiadłego mleka. Takie kotlety ziemniaczane z młodą kapustą to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny!
Składniki na Kotlety ziemniaczane z młodą kapustą:
- około 500 g ugotowanych ziemniaków
- 1/2 główki młodej kapusty
- 70 g boczku wędzonego
- 1 nieduża biała cebula
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej do farszu + bułka tarta do obtoczenia
- 1/2 pęczka koperku
- sól, pieprz do smaku
- olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie Kotletów ziemniaczanych z młodą kapustą:
- Jeżeli mamy surowe ziemniaki to je obrać, opłukać, przełożyć do garnka, dodać 1/2 łyżeczki soli i zalać wodą. Garnek przykryć, wstawić na gaz i ziemniaki ugotować na miękko. Następnie odcedzić dokładnie wodę i jeszcze ciepłe ziemniaki podusić widelcem lub przecisnąć przez praskę. Przełożyć do miski, zostawić do całkowitego wystudzenia.
- Z kapusty usunąć wierzchnie liście, drobno poszatkować, pozostawiając głąb. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Boczek wędzony pokroić w kostkę.
- Boczek przełożyć na patelnię. Patelnię wstawić na gaz i smażyć do wytopienia tłuszczu i zrumienienia boczku. Następnie na patelnię dodać pokrojoną cebulę (jeżeli boczek jest bardzo chudy i wytopiło się mało tłuszczu to dodać łyżkę oleju rzepakowego). Smażyć do lekkiego zrumienienia cebuli. Kolejno na patelnię przełożyć poszatkowaną kapustę, podlać niewielką ilością gorącej wody (około 1/4 szklanki), posolić i dusić około 10-15 minut, aż kapusta będzie miękka i odparuje woda. Doprawić pieprzem, wymieszać i pozostawić do przestudzenia.
- Przestudzoną kapustę przełożyć do miski z ziemniakami. Wbić jajko, dodać 3 łyżki bułki tartej i umyty, drobno posiekany koperek. Całość dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Miskę przykryć, odstawić do lodówki na około 15 minut (jeżeli mamy czas, a jeśli nie to można pominąć ten krok).
- Z przygotowanej masy zwilżonymi dłońmi formować podłużne lub okrągłe kotlety. Przełożyć je na talerz wysypany bułką tartą.
- Na patelni rozgrzać olej rzepakowy i smażyć obtoczone w bułce tartej kotlety ziemniaczane z młodą kapustą z obu stron na złoty kolor. Usmażone kotlety przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Podawać na ciepło z ulubioną surówką i sosem czosnkowym lub koperkowym.
- Polecam wypróbować przepis na placki z młodej kapusty.
Pingback:Placki ziemniaczane z młodą kapustą - Danka Pichci
No i mnie macie, robię kotleciki. dzięki za super przepis.