Menu Zamknij

Kotlety schabowe wg Magdy Gessler

Oglądając „Kuchenne rewolucje” zauważyłam, że p. Magda kiedy jej serwowano schabowe potrafiła poznać, które są przygotowywane według jej receptury. Dodawała przy tym, że schabowe takie są delikatne i kruche. Dlatego postanowiłam wypróbować u siebie w kuchni jej przepis. Mięso moczone w mleku faktycznie jest kruche i można wyczuć w nim delikatny smak cebuli. Jeżeli ktoś jej nie lubi, to może kotlety moczyć w samym mleku 🙂
Składniki:
  • 4 plastry schabu (w moim przypadku bez kości)
  • 1/2l mleka
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • sól, pieprz
  • smalec lub olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Kotlety rozbić tłuczkiem, doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do miski. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki, przełożyć do mięsa i całość zalać mlekiem. Przykryć i odstawić na 3-4 godziny do lodówki.
2. Mięso wyjąć z zalewy, wysuszyć. Jajko rozbić na talerzu i rozbełtać. Kotlety zamoczyć w jajku i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym smalcu (oleju) z obu stron na złoty kolor.
Opublikowany wObiad

18 Komentarzy

  1. Anonimowy

    Tylko wedlug Magdy Gessler schabowe musza byc smażone na smalcu oto się zawsze przypieprza do serwujacych i mocno przyprawione ale tradycyjnie sól i pieprzzasnej chemii chociaż niektórzy eksperymentuja dodając zioła i im by sie pewnie od niej dostało

  2. Anonimowy

    Żadna nowość . Robię tak kotlet schabowy od lat. Taką wiedzę przekazała mi jakieś 18-20 lat temu moja mama i nie potrzebna tu była Gesler żeby tak to robić.

  3. Anonimowy

    Nie znam nikogo kto by tak kotlety robił, widać nie każdy jest takim mistrzem patelni. Zamiast silić się na złośliwość wysil się i podaj swój autorski przepis, o ile takowy masz.

  4. Pingback:Kotlety po szwajcarsku - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *