Menu Zamknij

Kotlety ryżowe

Dietetyczne kotlety z ryżu.

Składniki:
  • 20dag ryżu
  • 1 pęczek dymki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 10 dag startego żółtego sera
  • 1 łyżka posiekanego oregano
  • 1 mały strączek ostrej papryczki
  • 3 łyżki masła
  • ząbek czosnku
  • 50dag pomidorów
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz


Przygotowanie:
1. Dymkę posiekać. Na 2 łyżkach masła zeszklić połowę cebuli, dodać ryż i zalać 1/2l wody, posolić i ugotować. Ostudzić.
2. Na reszcie masła podsmażyć pozostałą cebulę, dodać pokrojone pomidory w kostkę lub ćwiartki, żółtą i czerwoną paprykę pokrojoną w większą kostkę i lekko poddusić. 
3. Ryż wymieszać z jajkami, bułką tartą, połową startego sera, oregano i posiekaną papryczką. Doprawić solą i pieprzem. Z powstałej masy uformować kotlety i usmażyć na oleju. 
4. W naczyniu żaroodpornym ułożyć warzywa, posypać posiekanym szczypiorkiem i usmażone kotlety. Posypać resztą sera i zapiekać w temperaturze 180st.C. do momentu aż ser się stopi. 
Opublikowany wObiad

4 Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *