Dietetyczne kotlety z ryżu.
Składniki:
- 20dag ryżu
- 1 pęczek dymki
- 2 jajka
- 2 łyżki bułki tartej
- 10 dag startego żółtego sera
- 1 łyżka posiekanego oregano
- 1 mały strączek ostrej papryczki
- 3 łyżki masła
- ząbek czosnku
- 50dag pomidorów
- 1/2 żółtej papryki
- 1/2 czerwonej papryki
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Dymkę posiekać. Na 2 łyżkach masła zeszklić połowę cebuli, dodać ryż i zalać 1/2l wody, posolić i ugotować. Ostudzić.
2. Na reszcie masła podsmażyć pozostałą cebulę, dodać pokrojone pomidory w kostkę lub ćwiartki, żółtą i czerwoną paprykę pokrojoną w większą kostkę i lekko poddusić.
3. Ryż wymieszać z jajkami, bułką tartą, połową startego sera, oregano i posiekaną papryczką. Doprawić solą i pieprzem. Z powstałej masy uformować kotlety i usmażyć na oleju.
4. W naczyniu żaroodpornym ułożyć warzywa, posypać posiekanym szczypiorkiem i usmażone kotlety. Posypać resztą sera i zapiekać w temperaturze 180st.C. do momentu aż ser się stopi.
Super pomysł na kotleciki 🙂
O nie jadłam takich 🙂
bardzo fajny pomysł z tymi kotlecikami 🙂
wygląda niesamowicie:> ale coś mi nie wyszło w momencie w którym mam uformować kotlety i usmażyć na oleju – zupełnie się rozłażą