Menu Zamknij

Kotlety po zbójnicku

Kotlety po zbójnicku to plastry schabu zapiekane w piekarniku z różnymi dodatkami. W moim przypadku są to podsmażone na boczku wędzonym z cebulą i papryką pieczarki. Kotlety po zbójnicku to pyszna propozycja na niedzielny obiad i nie tylko. Świetnie będą smakowały z pieczonymi ziemniakami i ulubioną surówką. Chrupiący kotlet w panierce, do tego wędzony boczek i podsmażone z cebulą pieczarki, a całość zapiekana z żółtym serem to coś smacznego. Do zapiekania kotletów można użyć sera wędzonego, który wzbogaci ich smak. Do zrobienia tego dania możemy wykorzystać nie tylko mięso ze schabu, ale kotlety po zbójnicku będą też dobre z karkówki lub z filetu z piersi kurczaka. Z każdego gatunku mięsa będą smakowały inaczej. Dlatego każdy może wybrać swoje ulubione. Takie kotlety po zbójnicku to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego schaboszczaka, a w takim wydaniu mięso smakuje inaczej.

Kotlety po zbójnicku

Składniki na Kotlety po zbójnicku:

  • 4 plastry schabu
  • 150 g boczku wędzonego
  • 150 g pieczarek
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 średniej wielkości biała cebula
  • 1 jajko
  • sól, pieprz, ostra papryka w proszku
  • bułka tarta do panierowania
  • 50 g startego żółtego sera
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
Kotlety po zbójnicku

Przygotowanie Kotletów po zbójnicku:

  1. Mięso umyć, osuszyć, delikatnie rozbić tłuczkiem do mięsa. Doprawić solą i pieprzem.
  2. Boczek pokroić w niedużą kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić, pokroić w niedużą kostkę.
  3. Na suchą patelnię przełożyć boczek. Patelnię wstawić na gaz i smażyć do momentu wytopienia tłuszczu i zrumienienia boczku. Jeżeli wytopiło się mało tłuszczu to dodać 1-2 łyżki oleju rzepakowego. Przełożyć pokrojoną cebulę. Smażyć do lekkiego zrumienienia cebuli. Następnie na patelnię dodać pokrojone pieczarki i paprykę. Wymieszać. Smażyć do odparowania nadmiaru płynu. Doprawić pieprzem, ostrą papryką i niewielką ilością soli (boczek jest słony). Patelnię zdjąć z ognia.
  4. Jajko wbić na talerz, rozbełtać widelcem. Każdy kawałek mięsa namoczyć w jajku, a następnie obtoczyć z obu stron w bułce tartej.
  5. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego i usmażyć panierowane kotlety z obu stron na złoty kolor.
  6. Usmażone kotlety przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdy kawałek mięsa wyłożyć łyżką porcję farszu. Posypać startym żółtym serem. Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i zapiekać około 10-15 minut (do roztopienia się sera).
  7. Polecam wypróbować przepis na schabowe inaczej.
Kotlety po zbójnicku
Kotlety po zbójnicku
Opublikowany wObiad

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *