Kotlety mielone to tradycyjne danie kuchni polskiej. Robimy je z mielonego mięsa wieprzowego lub wieprzowo-wołowego, ale kotlety mielone można też robić z różnymi dodatkami, na przykład pieczarkami czy natką pietruszki. U mnie tym razem pojawiły się kotlety mielone z młodą kapustą. Do zrobienia tych kotletów mięso mielone doprawiamy tradycyjnie, to jest solą, pieprzem, majerankiem, czosnkiem i papryką. Dodatkowy składnik stanowi tu drobno poszatkowana i podsmażona z cebulą młoda kapusta. Kotlety mielone z młodą kapustą to ciekawy pomysł na urozmaicenie tradycyjnych mielonych. Są one smaczne i soczyste w środku. Smażąc kotlety mielone z młodą kapustą początkowo robimy to na większej mocy palnika w celu zrumienienia kotletów z zewnątrz, następnie zmniejszamy płomień i smażymy jeszcze przez kilka minut, aby mięso doszło w środku. Kotlety mielone z młodą kapustą podane z ziemniakami i ulubioną surówką to pomysł na smaczny, rodzinny obiad.

Składniki na Kotlety mielone z młodą kapustą:
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego
- 1/2 główki młodej kapusty
- 1 nieduża biała cebula
- 1 duże jajko lub 2 mniejsze
- 1 czerstwa kajzerka
- 1 łyżeczka majeranku
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- sól, pieprz do smaku
- olej rzepakowy do smażenia
- bułka tarta do obtoczenia kotletów

Przygotowanie Kotletów mielonych z młodą kapustą:
- Z kapusty usunąć wierzchnie liście. Drobno poszatkować pozostawiając głąb. Kapustę przełożyć do miski. Dodać 1/2 łyżeczki soli. Dobrze podusić dłonią, aby kapusta puściła soki. Odłożyć na 30 minut.
- Kajzerkę namoczyć w mleku lub zimnej wodzie.
- Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju rzepakowego. Dodać pokrojoną cebulę. Chwilę podsmażyć do lekkiego zrumienienia. Następnie na patelnię dodać odciśniętą z nadmiaru płynów kapustę, wymieszać, podsmażyć około 2 minut. Podczas smażenia mieszać, aby kapusta się nie przypaliła. Patelnię zdjąć z ognia, pozostawić do wystudzenia.
- Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać odciśniętą kajzerkę, podsmażoną i przestudzoną młodą kapustę, wbić jajko. Doprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką w proszku, majerankiem. Całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Zwilżonymi w wodzie dłońmi formować z powstałej masy nieduże, lekko spłaszczone kotlety.
- Na talerz wysypać bułkę tartą, obtoczyć w niej z obu stron przygotowane kotlety.
- Na patelni rozgrzać olej rzepakowy. Smażyć kotlety z obu stron na złoty kolor przez 3/4 minuty. Usmażone kotlety przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
- Polecam wypróbować przepis na kotlety ziemniaczane z młodą kapustą.



Pingback:Młoda kapusta panierowana - Danka Pichci