Menu Zamknij

Kotlety mielone z młodą kapustą

Kotlety mielone to tradycyjne danie kuchni polskiej. Robimy je z mielonego mięsa wieprzowego lub wieprzowo-wołowego, ale kotlety mielone można też robić z różnymi dodatkami, na przykład pieczarkami czy natką pietruszki. U mnie tym razem pojawiły się kotlety mielone z młodą kapustą. Do zrobienia tych kotletów mięso mielone doprawiamy tradycyjnie, to jest solą, pieprzem, majerankiem, czosnkiem i papryką. Dodatkowy składnik stanowi tu drobno poszatkowana i podsmażona z cebulą młoda kapusta. Kotlety mielone z młodą kapustą to ciekawy pomysł na urozmaicenie tradycyjnych mielonych. Są one smaczne i soczyste w środku. Smażąc kotlety mielone z młodą kapustą początkowo robimy to na większej mocy palnika w celu zrumienienia kotletów z zewnątrz, następnie zmniejszamy płomień i smażymy jeszcze przez kilka minut, aby mięso doszło w środku. Kotlety mielone z młodą kapustą podane z ziemniakami i ulubioną surówką to pomysł na smaczny, rodzinny obiad.

Kotlety mielone z młodą kapustą

Składniki na Kotlety mielone z młodą kapustą:

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 1/2 główki młodej kapusty
  • 1 nieduża biała cebula
  • 1 duże jajko lub 2 mniejsze
  • 1 czerstwa kajzerka
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • sól, pieprz do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia
  • bułka tarta do obtoczenia kotletów
Kotlety mielone z młodą kapustą

Przygotowanie Kotletów mielonych z młodą kapustą:

  1. Z kapusty usunąć wierzchnie liście. Drobno poszatkować pozostawiając głąb. Kapustę przełożyć do miski. Dodać 1/2 łyżeczki soli. Dobrze podusić dłonią, aby kapusta puściła soki. Odłożyć na 30 minut.
  2. Kajzerkę namoczyć w mleku lub zimnej wodzie.
  3. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju rzepakowego. Dodać pokrojoną cebulę. Chwilę podsmażyć do lekkiego zrumienienia. Następnie na patelnię dodać odciśniętą z nadmiaru płynów kapustę, wymieszać, podsmażyć około 2 minut. Podczas smażenia mieszać, aby kapusta się nie przypaliła. Patelnię zdjąć z ognia, pozostawić do wystudzenia.
  4. Mięso mielone przełożyć do miski. Dodać odciśniętą kajzerkę, podsmażoną i przestudzoną młodą kapustę, wbić jajko. Doprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką w proszku, majerankiem. Całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Zwilżonymi w wodzie dłońmi formować z powstałej masy nieduże, lekko spłaszczone kotlety.
  5. Na talerz wysypać bułkę tartą, obtoczyć w niej z obu stron przygotowane kotlety.
  6. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy. Smażyć kotlety z obu stron na złoty kolor przez 3/4 minuty. Usmażone kotlety przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu.
  7. Polecam wypróbować przepis na kotlety ziemniaczane z młodą kapustą.
Kotlety mielone z młodą kapustą
Kotlety mielone z młodą kapustą
Kotlety mielone z młodą kapustą
Opublikowany wObiad

1 Komentarz

  1. Pingback:Młoda kapusta panierowana - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *