Menu Zamknij

Koreczki Caprese

Koreczki Caprese są inspirowane tradycyjną włoską sałatką o tej samej nazwie. Są one proste w przygotowaniu i atrakcyjnie wyglądają na talerzu w trakcie przyjęcia. Do ich zrobienia potrzebne są jedynie pomidorki cherry, mini kulki mozzarelli oraz kilka listków świeżej bazylii. Takie koreczki przed podaniem skrapiamy sosem na bazie oliwy z oliwek oraz soku z cytryny. Z jego dodatkiem smakują jeszcze lepiej!

Składniki:

  • 1 opakowanie (250 g) mini mozzarelli
  • 1 opakowanie (250 g) pomidorków cherry
  • kilka listków świeżej bazylii

Sos:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie:

  1. Pomidorki umyć, osuszyć, poprzekrawać na pół. Mozzarellę odsączyć z zalewy, poprzekrawać na pół. Listki bazylii umyć, osuszyć.
  2. Na wykałaczki kolejno nadziewać połówkę pomidorka cherry, połówkę mozzarelli, listek bazylii i połówkę pomidorka cherry. Ułożyć na półmisku.
  3. Składniki sosu połączyć ze sobą i przed podaniem skropić nim koreczki Caprese.
Opublikowany wNa imprezę, Przekąski

1 Komentarz

  1. Pingback:Sałatka Caprese - Danka Pichci

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *