Koreczki Caprese są inspirowane tradycyjną włoską sałatką o tej samej nazwie. Są one proste w przygotowaniu i atrakcyjnie wyglądają na talerzu w trakcie przyjęcia. Do ich zrobienia potrzebne są jedynie pomidorki cherry, mini kulki mozzarelli oraz kilka listków świeżej bazylii. Takie koreczki przed podaniem skrapiamy sosem na bazie oliwy z oliwek oraz soku z cytryny. Z jego dodatkiem smakują jeszcze lepiej!

Składniki:
- 1 opakowanie (250 g) mini mozzarelli
- 1 opakowanie (250 g) pomidorków cherry
- kilka listków świeżej bazylii
Sos:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie:
- Pomidorki umyć, osuszyć, poprzekrawać na pół. Mozzarellę odsączyć z zalewy, poprzekrawać na pół. Listki bazylii umyć, osuszyć.
- Na wykałaczki kolejno nadziewać połówkę pomidorka cherry, połówkę mozzarelli, listek bazylii i połówkę pomidorka cherry. Ułożyć na półmisku.
- Składniki sosu połączyć ze sobą i przed podaniem skropić nim koreczki Caprese.

Pingback:Sałatka Caprese - Danka Pichci