Menu Zamknij

Kompot z suszonych owoców

Kompot z suszu to tradycyjny napój wigilijny. Aromatyczny, prosty po sycącej kolacji pomoże nam w trawieniu i ugasi pragnienie. Niesamowity zapach jabłek, śliwek, gruszek w połączeniu z aromatem goździków i pomarańczy zawsze kojarzy mi się ze świętami Bożego Narodzenia.

Składniki:

  • 100g suszonych śliwek
  • 100g suszonych jabłek
  • 100g suszonych gruszek
  • 50g suszonych moreli
  • 50g rodzynek
  • 3 goździki
  • kawałek kory cynamonowej
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • 2 łyżki miodu
  • woda



Przygotowanie:
1. Suszone owoce włożyć do większego garnka, zalać zimną, przegotowaną wodą (ok. 1l), tak aby woda przykryła wszystkie owoce i była ok. 2cm nad nimi. Zalane owoce pozostawić na ok. 3-4 godziny.
2. Po tym czasie dodać jeszcze około 1l wody i wstawić na gaz. Kompot gotować około 30 minut na wolnym ogniu z dodatkiem goździków, cynamonu i otartej skórki.
3. Garnek zdjąć z ognia, trochę przestudzić i dodać miód. Spróbować, jeżeli kompot będzie mało słodki to dosłodzić jeszcze miodem lub cukrem.

Opublikowany wKoktajle i drinki

2 Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *