Kompot z suszu to tradycyjny napój wigilijny. Aromatyczny, prosty po sycącej kolacji pomoże nam w trawieniu i ugasi pragnienie. Niesamowity zapach jabłek, śliwek, gruszek w połączeniu z aromatem goździków i pomarańczy zawsze kojarzy mi się ze świętami Bożego Narodzenia.
- 100g suszonych śliwek
- 100g suszonych jabłek
- 100g suszonych gruszek
- 50g suszonych moreli
- 50g rodzynek
- 3 goździki
- kawałek kory cynamonowej
- skórka otarta z jednej pomarańczy
- 2 łyżki miodu
- woda
Przygotowanie:
1. Suszone owoce włożyć do większego garnka, zalać zimną, przegotowaną wodą (ok. 1l), tak aby woda przykryła wszystkie owoce i była ok. 2cm nad nimi. Zalane owoce pozostawić na ok. 3-4 godziny.
2. Po tym czasie dodać jeszcze około 1l wody i wstawić na gaz. Kompot gotować około 30 minut na wolnym ogniu z dodatkiem goździków, cynamonu i otartej skórki.
3. Garnek zdjąć z ognia, trochę przestudzić i dodać miód. Spróbować, jeżeli kompot będzie mało słodki to dosłodzić jeszcze miodem lub cukrem.
cały rok czekam na ten napój…cały rok! 😀 uwielbiam! babcia robi najpyszniejszy 🙂
Ja tez uwielbiam