Jabłka to owoce, które można wykorzystywać w różny sposób: do pieczenia pysznych ciast, przetworów na zimę, deserów lub koktajli. Jednak owoce te są najsmaczniejsze i najzdrowsze jedzone na surowo. Dzisiaj zrobiłam koktajl jabłkowy z dodatkiem innych owoców, które miałam w domu. Koktajle takie można robić z dowolnych owoców i mieszając je w dowolnych ilościach.
Składniki:
- 2 średnie jabłka
- 1 banan
- 1 brzoskwinia
- 1 nektarynka
- 500ml schłodzonej maślanki lub jogurtu naturalnego
- listki mięty do dekoracji
Przygotowanie:
1. Jabłka, brzoskwinię i nektarynkę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić i wrzucić do blendera. Banana obrać ze skórki, pokroić i dodać do pozostałych owoców.
2. Do blendera wlać maślankę lub jogurt i zmiksować.
3. Gotowy koktajl przelać do szklanek i udekorować miętą.