Menu Zamknij

Kokosowe ciasto bez pieczenia

Dużym plusem ciast bez pieczenia jest to, że zawsze się udają. Nie musimy się martwić że ciasto nam nie urośnie lub będzie miało zakalec albo się przypali. Wystarczy zrobić tylko odpowiedni krem i posmarować nim herbatniki lub biszkopty poukładane warstwowo. Włożyć na kilka godzin do lodówki i gotowe! Takie właśnie jest moje dzisiejsze ciasto, z tym że dodałam do niego mus z owoców leśnych, który nadaje mu charakterystyczny smak. Wyszło przepysznie i myślę, że to ciasto często będzie u mnie gościć jako deser do kawy! 🙂

Składniki:
  • 200 g herbatników kakaowych
  • 100 g herbatników maślanych
  • 500 ml mleka
  • 200 g miękkiego masła 
  • 150 g wiórków kokosowych
  • 50 g białej czekolady
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy (15 g)
Mus:
  • 1 opakowanie mrożonych owoców leśnych (200 g)
  • 2-3 łyżki cukru
  • 3 łyżeczki żelatyny



Przygotowanie:
1. 1/2 szklanki mleka wlać do niedużego naczynia, dodać żółtka, obie mąki i połowę cukru (czyli 1/4 szklanki) i razem zmiksować do połączenia składników. Do pozostałego mleka dodać resztę cukru, cukier waniliowy i wstawić do zagotowania. Do gotującego się mleka wlewać powoli masę jajeczną ciągle mieszając i gotować aż powstanie gęsty budyń. Odstawić do wystygnięcia.
2. Mrożone owoce przesypać do garnka, dodać 1/2 szklanki wody i cukier i zagotować. Następnie owoce zmiksować. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody i dodać do zmiksowanych owoców. Wymieszać i odstawić do wystygnięcia.
3. Miękkie masło utrzeć mikserem na puch dodając po łyżce zimnego budyniu. Miksować do połączenia całości. Odłożyć mikser, do kremu wsypać wiórki kokosowe (pozostawiając trochę do posypania całego ciasta) i startą na małych oczkach czekoladę. Całość razem delikatnie wymieszać łyżką.
4. Blaszkę o wymiarach 28×21 cm wyłożyć folią spożywczą i ułożyć warstwę ciemnych herbatników. Posmarować 1/3 kremu. Następnie położyć warstwę herbatników maślanych i posmarować kolejną częścią kremu. Na krem wylać tężejący mus z owoców leśnych. Przykryć warstwą kakaowych herbatników i posmarować resztą kremu. Wierzch ciasta posypać wiórkami kokosowymi. Gotowe ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki.


Opublikowany wCiasta i desery

3 Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *