Menu Zamknij

Kokosanki

Z córką bardzo lubimy różnego rodzaju ciasta i ciasteczka z dodatkiem wiórków kokosowych. Kilka ciast z tym dodatkiem już robiłam, a teraz przyszła pora na ciasteczka, a że miałam w lodówce białka i właśnie na ich podstawie zrobiłam pyszne kulki kokosowe. Robi się je dosłownie w kilka minut i na pewno każdy będzie potrafił je zrobić! 🙂

Składniki:
  • 2 białka
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 3/4 szklanki wiórków kokosowych
  • szczypta soli


Przygotowanie:

1. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, nie przerywając ubijania dodawać porcjami cukier puder. Zmniejszyć obroty miksera do najniższych i dodać wiórki kokosowe.
2. Łyżką nakładać ciasteczka wielkości orzecha kokosowego na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 st.C. około 15 minut (do zarumienienia ciasteczek).
Opublikowany wCiasta i desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *