Z córką bardzo lubimy różnego rodzaju ciasta i ciasteczka z dodatkiem wiórków kokosowych. Kilka ciast z tym dodatkiem już robiłam, a teraz przyszła pora na ciasteczka, a że miałam w lodówce białka i właśnie na ich podstawie zrobiłam pyszne kulki kokosowe. Robi się je dosłownie w kilka minut i na pewno każdy będzie potrafił je zrobić! 🙂
Składniki:
- 2 białka
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 3/4 szklanki wiórków kokosowych
- szczypta soli
1. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, nie przerywając ubijania dodawać porcjami cukier puder. Zmniejszyć obroty miksera do najniższych i dodać wiórki kokosowe.
2. Łyżką nakładać ciasteczka wielkości orzecha kokosowego na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 st.C. około 15 minut (do zarumienienia ciasteczek).