Menu Zamknij

Kluski leniwe

Kluski leniwe, pierogi leniwe lub po prostu leniwe to jedno z tradycyjnych dań kuchni polskiej. Kształtem przypominają one kopytka, ponieważ też się je kroi na skos, a przygotowuje się je z białego sera z dodatkiem mąki i jajka. Leniwe, podobnie jak kopytka, gotujemy w osolonej wodzie. Takie kluski leniwe pamiętam z dzieciństwa, ponieważ często robiła je moja babcia. Bardzo mi wtedy smakowały. Jednak muszę przyznać, że na długi czas o nich zapomniałam i dopiero córka jakiś czas temu zaproponowała, aby zrobić takie na obiad. Szczerze mówiąc nigdy ich do tej pory nie przygotowywałam sama w domu. Chcąc przypomnieć sobie ich smak z dzieciństwa, postanowiłam zrobić kluski leniwe na obiad. Muszę przyznać, że wyszły bardzo dobre i na pewno jeszcze nieraz wrócę do tego przepisu! Moje leniwe podałam tak, jak robiła to moja babcia, czyli z bułką tartą podsmażoną na masełku i posypane odrobiną cukru z cynamonem. Jednak możecie też podawać pierogi leniwe z kwaśną lub słodką śmietaną. A wy z czym podajecie kluski leniwe? 🙂

Kluski leniwe

Inspiracja: Kulinarne przeboje.

Składniki na kluski leniwe:

  • 500 g twarogu półtłustego
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 opakowanie cukru waniliowego 1/4 łyżeczki soli
  • do polania: 4 łyżki masła i 2 łyżki bułki tartej
Kluski leniwe

Przygotowanie klusek leniwych:

  1. Ser zmielić w maszynce do mięsa lub przełożyć do miseczki i dokładnie podusić widelcem. Do sera dodać cukier waniliowy, sól i mąkę.
  2. Jajka rozbić. Żółtko dodać do sera, a białko ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.
  3. Ser wymieszać przy pomocy łyżki do połączenia składników. Następnie dodać ubitą pianę i ponownie wymieszać łyżką. Ciasto będzie lepkie, ale nie należy dosypywać więcej mąki, ponieważ kluski wyjdą twarde.
  4. Na stolnicę rozsypać trochę mąki, wziąć część ciasta i dłońmi oprószonymi mąką uformować wałek. Następnie lekko go spłaszczyć i ostrym nożem pociąć ukośnie na kluski (podobnie jak na kopytka).
  5. W garnku zagotować wodę z dodatkiem soli i wrzucać partiami przygotowane kluski. Gotować na małym ogniu około 2 minut od czasu wypłynięcia. Następnie za pomocą łyżki cedzakowej wyjąć kluski na talerz.
  6. Na patelni stopić masło, dodać bułkę tartą, lekko zrumienić i polać ugotowane kluski. Można też posypać cukrem lub cynamonem.
Kluski leniwe
Opublikowany wObiad

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *