Menu Zamknij

Karmelizowane buraczki w occie balsamicznym

Karmelizowane buraczki w occie balsamicznym to świetny dodatek do obiadu. Idealnie będą się komponowały z każdym mięsem, ja podałam je do tradycyjnych mielonych. Słodkie, aromatyczne, karmelizowane buraczki w occie balsamicznym to też smaczna przekąska imprezowa. Buraki to bogate w składniki mineralne i witaminy warzywa. Oczywiście najzdrowszy jest sok ze świeżych buraków lub zakwas. Sok z buraka działa moczopędnie, przeciwzapalnie oraz przeciwbakteryjnie. W mojej kuchni bardzo często sięgam po te smaczne i zdrowe warzywa, i zazwyczaj wybieram buraki podłużne, ponieważ uważam, że są one bardziej wyraziste w smaku i słodsze od tych okrągłych. Przygotowując karmelizowane buraczki w occie balsamicznym można je ugotować, jak podałam w przepisie lub upiec do miękkości w piekarniku. W obu tych przypadkach efekt końcowy będzie taki sam. Można też kupić ugotowane już buraki, wówczas wystarczy tylko je pokroić, podsmażyć z dodatkami na patelni i po kilku minutach mamy pyszną przekąskę gotową. Pachnące masłem, słodko winne, karmelizowane buraczki w occie balsamicznym najlepiej smakują na ciepło posypane natką pietruszki.

Karmelizowane buraczki w occie balsamicznym

Składniki na Karmelizowane buraczki w occie balsamicznym:

  • 3 średniej wielkości czerwone buraki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 5-6 łyżek octu balsamicznego
  • sól, pieprz do smaku
  • kilka gałązek natki pietruszki do dekoracji
Karmelizowane buraczki w occie balsamicznym

Przygotowanie Karmelizowanych buraczków w occie balsamicznym:

  1. Buraki umyć, włożyć do garnka, wlać wodę. Garnek przykryć, wstawić na gaz i gotować około 40 minut do miękkości. Garnek zdjąć z ognia. Odlać wodę. Buraki odstawić do przestudzenia. Przestudzone buraki obrać, pokroić w kostkę lub półplasterki. Na patelni roztopić 2 łyżki masła. Dodać pokrojone buraki, płynny miód i ocet balsamiczny. Całość smażyć na ostrym ogniu około 5-6 minut do momentu odparowania płynu, aż buraki zaczną się oblepiać powstałym karmelem. W międzyczasie kilka razy mieszać. Patelnię zdjąć z ognia. Buraczki doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Tak przygotowane buraki wyłożyć na półmisek. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.
  2. Polecam wypróbować przepis na sałatkę z burakiem i kurczakiem.
Karmelizowane buraczki w occie balsamicznym
Karmelizowane buraczki w occie balsamicznym
Opublikowany wObiad, Przekąski, Sałatki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *