Menu Zamknij

Karkówka w marynacie kebab

Jedną z moich ulubionych przypraw jest przyprawa kebab gyros. Zazwyczaj używam jej do drobiu, ale tym razem postanowiłam wykorzystać ją do przyprawienia karkówki. Danie wyszło pyszne, mięso jest mięciutkie i soczyste, a sos słodko-kwaśny, taki jak lubimy! 🙂 

Składniki:

  • 1 kg karkówki
  • 3 duże cebule
  • 1 małe opakowanie przyprawy kebab gyros
  • 1 szklanka ketchupu pikantnego
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 łyżeczki musztardy rosyjskiej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu


Przygotowanie:
1. Mięso umyć, osuszyć. Pokroić w plastry (o grubości około 1,5 cm). Rozbić delikatnie tłuczkiem i natrzeć przyprawą do gyrosa.
2. Ketchup, musztardę i majonez wymieszać razem, doprawić pieprzem.
3. Przyprawione plastry mięsa smarować z obu stron przygotowanym sosem. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć warstwę mięsa, następnie warstwę obranej, pokrojonej cebuli, kolejną warstwę mięsa i na wierzch cebulę.
4. Naczynie przykryć. Wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc).
5. Następnego dnia naczynie z przykryciem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. na 40 minut. Po tym czasie zdjąć przykrycie i zapiekać jeszcze 20 minut.


Opublikowany wNa imprezę, Obiad, Śniadanie i kolacja

29 Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *