Jedną z moich ulubionych przypraw jest przyprawa kebab gyros. Zazwyczaj używam jej do drobiu, ale tym razem postanowiłam wykorzystać ją do przyprawienia karkówki. Danie wyszło pyszne, mięso jest mięciutkie i soczyste, a sos słodko-kwaśny, taki jak lubimy! 🙂
- 1 kg karkówki
- 3 duże cebule
- 1 małe opakowanie przyprawy kebab gyros
- 1 szklanka ketchupu pikantnego
- 2 łyżki majonezu
- 3 łyżeczki musztardy rosyjskiej
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Przygotowanie:
1. Mięso umyć, osuszyć. Pokroić w plastry (o grubości około 1,5 cm). Rozbić delikatnie tłuczkiem i natrzeć przyprawą do gyrosa.
2. Ketchup, musztardę i majonez wymieszać razem, doprawić pieprzem.
3. Przyprawione plastry mięsa smarować z obu stron przygotowanym sosem. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć warstwę mięsa, następnie warstwę obranej, pokrojonej cebuli, kolejną warstwę mięsa i na wierzch cebulę.
4. Naczynie przykryć. Wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc).
5. Następnego dnia naczynie z przykryciem wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. na 40 minut. Po tym czasie zdjąć przykrycie i zapiekać jeszcze 20 minut.
Wygląda smacznie �� z czym to najlepiej podać ? Ziemniaczki czy ryż ?
najlepiej z frytkami i surówką
jak kto lubi 🙂 ja jadłam z ziemniakami
A mozna zrobic schab zamiast karkowki?
mozna
Pani Danuto, a czy musi być koniecznie majonez? Można go wyeliminować, albo zastąpić czymś innym??
można pominąć lub majonez zastąpić jogurtem naturalnym
Bardzo dobra karkowka i na zimno tez pycha do chlebka.Polecam
Robiè czèsto karkówka pychota
Mam pytanie chce zrobić karkówke w przepisie jest podane małe opakowanie przyprawy kebab to znaczy ile gramowe?
25 gram 🙂
Z jaką surówką najlepiej podać?
najczęściej podaje z taka 🙂 https://dankapichci.blogspot.com/2016/11/surowka-idealna-do-obiadu.html
No niestety nie można wejść w ten link .Odmowa gdyż iz niby tylko dla zaproszonych użytkowników .Można wiedzieć o co chodzi pozdrawiam
proszę tutaj spróbować pod tym linkiem, będzie działać 🙂 https://dankapichci.pl/surowka-idealna-do-obiadu/
Bardzo interesuja mnie te przepisy lubie robić nowości pozdrawiam
Z lodowki po calej nocy do goracego piekarnika tosz to szok termiczny.
można wyjąć z lodówki pół godziny przed włożeniem do piekarnika 🙂 chociaż ja postępuję tak zawsze i nic się nie dzieje
Beznadzieja.. sos wyszedl ostry..
Nie każdy lubi mdłe potrawy, co nie znaczy, że od razu musi być beznadziejne.
A ja na rodzinną imprezę zrobię jako zimną przystawkę
Ten komentarz został usunięty przez autora.
Tak ale szklanka ketchupu pikantnego i 3 musztardy rosyjskiej to sos wyszedl za ostry. A napisane jest że ma być słodko-kwaśny…
Szklanka keczupu i 3 łyżki musztardy , a nie 3 musztardy;))
A czy na blaszce też można?
jeżeli ma Pani niedużą blaszkę z wysokim rantem to tak, ale lepiej w naczyniu
Nie
Danusiu,mieso juz w marynacie .Bedzie jutro na obiad. Dziekuje za przepis.
Super przepis – prawie taki sam jak mojej mamy ale bardziej mi przypadł do gustu:)