Menu Zamknij

Karkówka duszona w kapuście kiszonej

Karkówka to jeden z popularniejszych gatunków mięsa używanych w naszej kuchni. Można ją przyrządzić na wiele sposobów. Ja i moi domownicy lubimy ją w każdym wydaniu, ale musi być ona jednak krucha i soczysta. Uważam, że mięso to świetnie komponuje się z kiszoną kapustą i przygotowane według poniższego przepisu jest delikatne i wyśmienite 🙂
Składniki:
  • 1kg karkówki
  • 1kg kapusty kiszonej
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 1 łyżeczka cukru
  • 500ml bulionu
  • 4 łyżki ketchupu pikantnego
  • 2 cebule
  • mąka do obtoczenia
  • olej do smażenia
  • ziemniaki wg potrzeb (wersja obiadowa)
  • 1 marchewka
Marynata:
  • 8 łyżek oleju
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka miodu płynnego
  • 2 łyżki musztardy chrzanowej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 /2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie:
1. Karkówkę pokroić w plastry.
2. Do miski, w której będziemy marynować karkówkę wlać 8 łyżek oleju, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, miód, musztardę, sól, pieprz i paprykę. Wszystkie składniki marynaty wymieszać razem i obtoczyć w niej plastry mięsa. Przykryć i odstawić do lodówki na 3-4 godziny (można na całą noc).
3. Kapustę opłukać w zimnej wodzie, pokroić na drobniejsze kawałki. Mięso wyjąć z marynaty, obtoczyć w mące i obsmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
4. Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć warstwę kapusty, dodać 3 ziela, 2 listki i poukładać na kapuście podpieczoną karkówkę. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki, obsmażyć na patelni na której smażyła się karkówka i przełożyć na karkówkę. Całość przykryć resztą kapusty z dodatkiem ziela i 2 listków. 
5. Na patelnię wlać bulion, dodać cukier, ketchup, wszystko wymieszać i podgrzać. Tak przygotowanym sosem zalać kapustę z mięsem.
6. Jeżeli chcemy danie podać na obiad to na wierzchu możemy ułożyć pokrojone w talarki ziemniaki i marchewkę. Natomiast podajemy na kolację to bez ziemniaków.
7. Naczynie przykryć, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. i zapiekać około 2 godzin. Około 15 minut przed tym czasem naczynie odkryć, żeby się kapusta zrumieniła.
Opublikowany wNa imprezę, Obiad, Śniadanie i kolacja

2 Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *