Kapusta z grzybami to jedna z 12 potraw podawanych na Wigilii. Zawsze to danie robiłam tylko z grzybami i przyprawami. Tym razem urozmaiciłam przepis dodając suszone śliwki. Uważam, że w tym wydaniu kapusta jest zdecydowanie lepsza i gorąco polecam do wypróbowania 🙂
Składniki:
- 1/2kg kapusty kiszonej
- 30g leśnych grzybów suszonych
- 2 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 10 śliwek suszonych
- 1 mała cebula
- 1 łyżka masła lub oleju
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Grzyby zalać przegotowaną i ostudzoną wodą. Odstawić na 3-4 godziny. Następnie ugotować do miękkości w tej samej wodzie. Odcedzić, ale wywar zachować a grzyby pokroić.
2. Kapustę opłukać, odcisnąć, jeżeli jest długa to pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do garnka, zalać wywarem z gotowania grzybów, dodać liście laurowe, ziele i gotować przez około 30 minut. Od czasu do czasu przemieszać.
3. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zrumienić na rozgrzanym maśle lub oleju i przełożyć do garnka z gotującą się kapustą. Dodać pokrojone grzyby, doprawić pieprzem i solą, dodać cukier i pokrojone na kawałki suszone śliwki. Dusić około 15 minut, od czasu do czasu mieszać, aby kapusta się nie przypaliła.
uwielbiam to danie i pochłonę każdą ilosć. pycha! 🙂
Pyszności. Ja polecam bez cebulki ale z grochem łuskanym rewelacja.
Robię podobnie. Tylko po co ten cukier?