Menu Zamknij

Kapusta z grzybami

Kapusta z grzybami to jedna z 12 potraw podawanych na Wigilii. Zawsze to danie robiłam tylko z grzybami i przyprawami. Tym razem urozmaiciłam przepis dodając suszone śliwki. Uważam, że w tym wydaniu kapusta jest zdecydowanie lepsza i gorąco polecam do wypróbowania 🙂

Składniki:
  • 1/2kg kapusty kiszonej
  • 30g leśnych grzybów suszonych
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 10 śliwek suszonych
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka masła lub oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz



Przygotowanie:
1. Grzyby zalać przegotowaną i ostudzoną wodą. Odstawić na 3-4 godziny. Następnie ugotować do miękkości w tej samej wodzie. Odcedzić, ale wywar zachować a grzyby pokroić.
2. Kapustę opłukać, odcisnąć, jeżeli jest długa to pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do garnka, zalać wywarem z gotowania grzybów, dodać liście laurowe, ziele i gotować przez około 30 minut. Od czasu do czasu przemieszać.
3. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zrumienić na rozgrzanym maśle lub oleju i przełożyć do garnka z gotującą się kapustą. Dodać pokrojone grzyby, doprawić pieprzem i solą, dodać cukier i pokrojone na kawałki suszone śliwki. Dusić około 15 minut, od czasu do czasu mieszać, aby kapusta się nie przypaliła. 

Opublikowany wNa imprezę, Śniadanie i kolacja

3 Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *