Menu Zamknij

Kapuśniaczki

Kapuśniaczki, czyli małe paszteciki z kapustą kiszoną i pieczarkami to najlepszy dodatek do barszczu. Zazwyczaj robię je z ciasta drożdżowego, ale tym razem postanowiłam coś zmienić i kapuśniaczki zrobiłam z ciasta z dodatkiem piwa. Ciasto to jest bardzo proste, a do jego zrobienia potrzebujemy tylko 4 składników. Kapuśniaczki upieczone z ciasta piwnego są kruche i delikatne. To ciasto przypomina swoją konsystencją ciasto francuskie. Właśnie dodatek piwa nadaje kapuśniaczkom kruchości. W przepisie należy ciasto po wyrobieniu włożyć na godzinę do lodówki, ale nic się nie stanie, jeżeli pozostawimy je na całą noc. Do farszu, którym nadziewamy kapuśniaczki możemy też dodać grzyby suszone, wówczas będą one bardziej wyraziste w smaku. Kapuśniaczki z farszem z kapusty kiszonej i grzybów możemy przygotować nie tylko z okazji świąt Bożego Narodzenia, ale będą one też świetną przekąską podczas każdej imprezy. Paszteciki te są nie tylko smaczne, a ich zrobienie jest proste i szybkie.

Kapuśniaczki

Składniki na Kapuśniaczki:

Ciasto:

  • 200 g schłodzonego masła
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki jasnego piwa
  • 1/4 łyżeczki soli

Farsz:

  • 200 g pieczarek
  • 300 g kapusty kiszonej
  • 1 średniej wielkości biała cebula
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 jajko do posmarowania
Kapuśniaczki

Przygotowanie Kapuśniaczków:

  1. Mąkę pszenną przesiać do miski, dodać sól, zimne masło, posiekać nożem do powstania kruszonki. Następnie ręką zagnieść ciasto dolewając partiami piwo. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą. Włożyć do lodówki na godzinę.
  2. Przygotowanie farszu. Pieczarki oczyścić, zmienić w maszynce do mięsa na grubych oczkach. Kapustę przepłukać w zimnej wodzie, zmielić w maszynce do mięsa (kapustę i pieczarki można też drobno posiekać). Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Na większej patelni rozgrzać 3 łyżki oleju rzepakowego. Dodać pokrojoną cebulę, podsmażyć do zeszklenia. Następnie dodać pieczarki, podsmażyć do odparowania wody. Na patelnię dodać kapustę kiszoną. Doprawić solą, pieprzem. Gotować około 5 minut (farsz powinien być gęsty i pikantny). Garnek zdjąć z ognia, pozostawić do całkowitego wystudzenia.
  3. Ciasto wyjąć z lodówki, zrobić wałek, podzielić na 3 równe części. Każdą część ciasta rozwałkować bardzo cienko na kształt prostokąta na blacie podsypanym mąką pszenną. Na każdym prostokącie rozsmarować 1/3 farszu i ciasto zwinąć w roladę. Pokroić ukośnie lub prosto na paszteciki o długości około 3-4 cm. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia miejscem zawinięcia do spodu.
  4. Jajko wbić do miseczki, rozbełtać widelcem lub rózgą i posmarować nim kapuśniaczki z ciasta piwnego.
  5. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. i piec około 25-30 minut do lekkiego zrumienienia.
  6. Polecam wypróbować przepis na paszteciki krucho-drożdżowe.
Kapuśniaczki
Opublikowany wNa imprezę, Obiad, Śniadanie i kolacja

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *