Jajko zapiekane w bułce to pomysł na smaczne śniadanie lub ciepłą kolację. Chrupiące, podpieczone bułki i jajko z płynnym żółtkiem oraz ulubione dodatki zasmakują każdemu. Całość posypana świeżym szczypiorkiem sprawia, że z chęcią sięgniemy po taką zapiekankę. Czas zapiekania zależy od tego, jakie chcemy mieć jajko: bardziej ścięte lub mniej. Do przygotowania takiego śniadania nie musimy mieć świeżych, prosto z piekarni bułek, więc jest to też dobry pomysł na zagospodarowanie pieczywa z poprzedniego dnia, którego nikt już nie chce jeść. Pod jajko zapiekane w bułce możemy dać to, na co mamy akurat ochotę lub to, co znajdziemy w lodówce. Pomysłów może być wiele. U mnie jest to szynka, ser i kawałki papryki. Ale szynkę można też zastąpić boczkiem wędzonym lub kiełbasą, a do bułek dodać podsmażone pieczarki z cebulą. W każdym przypadku jajko zapiekane w bułce będzie smaczne. Jajko zapiekane w bułce to przykład czegoś prostego i szybkiego do zrobienia, a zarazem efektownego i sycącego.
Składniki na Jajko zapiekane w bułce:
- 3 bułki kajzerki
- 3 większe plastry szynki (może być też boczek wędzony)
- 3 jajka
- 3 plasterki sera
- kawałek czerwonej papryki
- szczypiorek do posypania
- 1 i 1/2 łyżeczki masła
- sól, pieprz do smaku
- 1/4 łyżeczki granulowanego czosnku
Przygotowanie Jajka zapiekanego w bułce:
- Z bułek ściąć górną część. Łyżką lub ręką wydrążyć środek. Wnętrze każdej bułki posmarować 1/2 łyżeczki masła. Posypać czosnkiem granulowanym. Następnie włożyć plaster szynki i plasterek sera. Dodać kilka kawałków czerwonej papryki. Kolejno do każdej bułki wbić całe jajko. Wierzch posypać mielonym czarnym pieprzem i solą.
- Bułki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. i zapiekać około 15 minut. Upieczone bułki przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.
- Polecam wypróbować przepis na grzanki z jajecznicą i boczkiem.