Jajka w sosie musztardowym to jedno z wielu dań z czasów PRL-u, ktore można było zjeść w każdym barze mlecznym, serwowano je również w szkolnych stołówkach. Były one podawane z tłuczonymi ziemniakami i posypane koperkiem lub szczypiorkiem. Jajka w sosie musztardowym to danie, które też się sprawdza w dzisiejszych czasach. Tak przygotowane jajka to przysmak wielkanocny w wielu domach, można je również serwować na rodzinny obiad lub kolację. U mnie podczas tegorocznych świąt Wielkiej Nocy na pewno się pojawią. Przepis na jajka w sosie musztardowym jest prosty, a ostrość sosu zależy od tego, jakiej użyjemy musztardy. Moi domownicy preferują pikantniejsze smaki, dlatego ja do sosu dodałam ostrą musztardę. Ja jajka w sosie musztardowym podaję też w towarzystwie duszonych ziemniaków i posypane koperkiem.
Składniki na Jajka w sosie musztardowym:
- 3 jajka
- 1 średniej wielkości biała cebula
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2-3 łyżki musztardy (u mnie ostra)
- 1/2 szklanki (125 ml) słodkiej śmietanki 18% lub mleka
- 1/2 szklanki (125 ml) bulionu warzywnego lub drobiowego (ewentualnie wody)
- sól, biały pieprz do smaku
- kilka gałązek koperku
Przygotowanie Jajek w sosie musztardowym:
- Jajka włożyć do garnka, wlać wodę tak, aby przykrywała jajka. Wsypać łyżeczkę soli. Garnek przykryć, wstawić na gaz i gotować 6-8 minut od momentu zagotowania wody (w zależności od wielkości jajek). Po tym czasie garnek zdjąć z ognia. Skorupki jajek postukać i zalać zimną wodą. Następnie lekko przestudzone jajka obrać.
- Cebulę obrać, przekroić na pół, posiekać w drobną kostkę.
- W rondelku roztopić 2 łyżki masła. Dodać pokrojoną cebulę. Smażyć do lekkiego zrumienienia. Następnie wsypać mąkę pszenną. Wymieszać, chwilę podsmażyć (nie rumienić). Kolejno wlewać małym strumieniem mleko ciągle mieszając, aby nie powstały grudki. Jak sos zgęstnieje to wlewać powoli bulion lub wodę. Cały czas mieszać, aż sos się zagotuje i zgęstnieje. Następnie dodać musztardę i dokładnie wymieszać. Zdjąć rondel z ognia. Spróbować i doprawić. Gdyby sos był zbyt łagodny to dodać jeszcze musztardy.
- Ugotowane jajka przekroić na pół, ułożyć na półmisku. Polać przygotowanym sosem musztardowym. Koperek umyć, osuszyć, posypać jajka w sosie musztardowym.
- Polecam wypróbować przepis na jajka faszerowane tuńczykiem.