Jajka faszerowane makrelą to jeden z wielu pomysłów na przygotowanie jajek na wielkanocny stół. Trudno sobie wyobrazić święta Wielkanocne bez jajek, dlatego każdy stara się je podawać na różne sposoby. Najpopularniejsze to są oczywiście jajka w majonezie, ale jest też wiele innych możliwości. Bardzo często robię jajka faszerowane różnymi pastami, wybór jest duży. Wystarczy kilka prostych składników i jajka są gotowe. Jajka faszerowane makrelą to szybka i prosta przystawka, która sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole. Wędzona ryba świetnie współgra ze smakiem jajka, a szczypiorek nadaje paście trochę ostrości i wyrazistości. Robiąc jajka faszerowane makrelą musimy dokładnie wyjąć wszystkie ości z ryby, aby później podczas jedzenia nie było przykrych niespodzianek. Jajka faszerowane makrelą będą miały mniej lub bardziej wyrazisty smak w zależności od stopnia uwędzenia ryby. Natomiast ilość majonezu, jaki dodamy do pasty zależy od tego, jak tłusta jest ryba. I tak jeżeli będzie ona tłuściejsza to należy ograniczyć ilość majonezu, aby pasta nie była zbyt rzadka. Tak przygotowane jajka to idealna przekąska na każdą rodzinną imprezę.
Składniki na Jajka faszerowane makrelą:
- 3 jajka
- 1/2 wędzonej makreli
- 2 łyżki majonezu
- 1/2 pęczka cienkiego szczypiorku
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie Jajek faszerowanych makrelą:
- Jajka włożyć do garnka. Zalać wodą, dodać łyżeczkę soli. Garnek wstawić na gaz i gotować około 6-7 minut od momentu zagotowania wody. Garnek zdjąć z gazu, wylać gorącą wodę. Jajka zalać zimną wodą, skorupki postukać. Ostudzone jajka obrać.
- Obrane jajka przekroić wzdłuż na pół. Delikatnie wyjąć żółtka. Białka ułożyć na półmisku.
- Z makreli usunąć ości. Rozdrobnić przy pomocy widelca lub pokroić nożem. Przełożyć do miseczki. Dodać drobno posiekane żółtka i 2 łyżki majonezu. Doprawić solą, pieprzem. Szczypiorek umyć, osuszyć, drobno posiekać, dodać do miseczki z pozostałymi składnikami (zostawić trochę szczypiorku do dekoracji). Zawartość miseczki dokładnie wymieszać do powstania gęstej pasty.
- Tak przygotowaną pastą napełnić połówki jajek. Przed podaniem posypać szczypiorkiem.
- Polecam wypróbować przepis na jajka faszerowane suszonymi pomidorami.
Pingback:Jajka faszerowane serkiem śmietankowym - Danka Pichci