Menu Zamknij

Jajka faszerowane awokado

Czego nie może zabraknąć na Wielkanocnym stole, oprócz szynki, żurku, babki i mazurka? Oczywiście jajek, które podajemy na wiele różnych sposobów i każdy ma swoje sprawdzone i ulubione przepisy. Ugotowane na twardo jajka można faszerować: pieczarkami, szynką, tuńczykiem, łososiem, itp. U mnie na pewno pojawią się jajka faszerowane awokado – proste, smaczne, ładnie prezentujące się na talerzu. Jajka faszerowane awokado robi się bardzo szybko. Do ich przygotowania musimy wybrać dojrzałe awokado, które łączymy z żółtkiem jajek, do tego trochę majonezu, sól i pieprz do smaku oraz posiekany drobno szczypiorek. Tak przygotowaną pastą nadziewamy połówki jajek i gotowe. Awokado należy skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniało, bo w takim przypadku jajka faszerowane awokado nie będą wyglądały zbyt apetycznie. Dlatego też najlepiej takie jajka zrobić możliwie jak najpóźniej przed planowanym podaniem na stół. Do farszu można dodać też garść rzeżuchy lub świeżej bazylii, albo innych ziół. Natomiast jeżeli do farszu dodamy odrobinę chili lub czosnku to jajka faszerowane awokado będą bardziej wyraziste w smaku. Zależy, co kto lubi. Jajka faszerowane awokado sprawdzą się na Wielkanocnym stole, ale też podczas innych rodzinnych imprez.

Jajka faszerowane awokado

Składniki na Jajka faszerowane awokado:

  • 2 jajka
  • 1/2 awokado
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 pęczka szczypiorku
Jajka faszerowane awokado

Przygotowanie Jajek faszerowanych awokado:

  1. Jajka włożyć do rondla, zalać wodą, dodać 1/2 łyżeczki soli. Garnek wstawić na gaz. Doprowadzić do wrzenia i gotować około 8 minut. Garnek zdjąć z ognia. Odlać gorącą wodę. Jajka postukać. Zalać zimną wodą. Lekko przestudzone jajka obrać, przekroić wzdłuż na pół. Wyjąć żółtka. Przełożyć je do miseczki. Podusić widelcem. Do żółtek dodać 1/2 dojrzałego awokado skropionego sokiem z cytryny, łyżeczkę majonezu, pokrojony drobno szczypiorek (zostawić trochę szczypiorku do dekoracji). Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać do połączenia składników. Tak przygotowany farsz nakładać do połówek białek. Jajka ułożyć na półmisku. Posypać posiekanym szczypiorkiem.
  2. Polecam wypróbować przepis na jajka faszerowane pieczarkami.
Jajka faszerowane awokado
Opublikowany wNa imprezę, Śniadanie i kolacja

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *