Menu Zamknij

Jajecznica w tortilli

Jajecznica to w wielu naszych domach tradycyjne polskie śniadanie lub kolacja. U mnie częściej kolacja, bo wtedy mamy więcej czasu i całą rodziną możemy usiąść przy stole. Najczęściej jemy ją podaną z pieczywem, jednak tym razem postanowiłam trochę to zmienić i przygotowałam jajecznicę w tortilli. Dodatkowo do tortilli włożyłam po kilka kawałków sałaty lodowej, dzięki czemu jajecznica nabrała trochę innego smaku, ale mojej rodzince bardzo smakowała i na pewno wrócę jeszcze nieraz do tego przepisu. Przepis na jajecznicę w tortilli jest bardzo prosty, ponieważ nawet osoba stawiająca pierwsze kroki w kuchni potrafi usmażyć jajecznicę, a zawinąć ją w tortillę to już nie problem. Jajecznica w tortilli to mój pomysł na oryginalne śniadanie lub kolację, polecam!

Jajecznica w tortilli

Składniki na Jajecznicę w tortilli:

  • 2 jajka
  • 100 g boczku wędzonego
  • kilka gałązek szczypiorku
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 zielonego ogórka
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • sól, pieprz
  • 2 placki tortilli o średnicy 26 cm
  • 2 liście sałaty lodowej
  • 1 mała czerwona lub biała cebula
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
Jajecznica w tortilli

Przygotowanie Jajecznicy w tortilli:

  1. Do przygotowania jajecznicy w tortilli będą nam potrzebne dwie patelnie. Na jednej smażymy jajecznicę, a na drugiej podgrzewamy placki tortilli.
  2. Boczek pokroić w paski.
  3. Paprykę umyć, osuszyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę.
  4. Cebulę obrać, pokroić w kostkę lub półplasterki.
  5. Pomidorki koktajlowe umyć, pokroić w ćwiartki.
  6. Ogórka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę.
  7. Szczypiorek umyć, osuszyć, posiekać.
  8. Sałatę lodową umyć, osuszyć. Porwać na mniejsze kawałki.
  9. Boczek przełożyć na patelnię, wstawić na gaz. Smażyć do momentu wytopienia tłuszczu, aby boczek stał się chrupiący. Na patelnię wlać łyżkę oleju i dodać pokrojoną cebulę oraz paprykę. Chwilę podsmażyć do lekkiego zrumienienia cebuli. Następnie wbić jajka, wymieszać. Doprawić pieprzem i solą (soli nie za dużo, ponieważ boczek jest słony). Smażyć do momentu, aż jajka się zetną. Usmażoną jajecznicę posypać szczypiorkiem, wymieszać, zdjąć z ognia.
  10. Drugą patelnię wstawić na gaz i podsmażyć na niej placki tortilli z obu stron. Przełożyć na talerz.
  11. Na każdym placku tortilli ułożyć poszarpaną sałatę lodową. Następnie rozłożyć usmażoną jajecznicę, dodać po kilka kawałków pomidorków koktajlowych i pokrojonego ogórka. Tortille zwinąć w rulon i spiąć wykałaczką.
Jajecznica w tortilli
Opublikowany wŚniadanie i kolacja

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *