Jajecznica to w wielu naszych domach tradycyjne polskie śniadanie lub kolacja. U mnie częściej kolacja, bo wtedy mamy więcej czasu i całą rodziną możemy usiąść przy stole. Najczęściej jemy ją podaną z pieczywem, jednak tym razem postanowiłam trochę to zmienić i przygotowałam jajecznicę w tortilli. Dodatkowo do tortilli włożyłam po kilka kawałków sałaty lodowej, dzięki czemu jajecznica nabrała trochę innego smaku, ale mojej rodzince bardzo smakowała i na pewno wrócę jeszcze nieraz do tego przepisu. Przepis na jajecznicę w tortilli jest bardzo prosty, ponieważ nawet osoba stawiająca pierwsze kroki w kuchni potrafi usmażyć jajecznicę, a zawinąć ją w tortillę to już nie problem. Jajecznica w tortilli to mój pomysł na oryginalne śniadanie lub kolację, polecam!

Składniki na Jajecznicę w tortilli:
- 2 jajka
- 100 g boczku wędzonego
- kilka gałązek szczypiorku
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 zielonego ogórka
- kilka pomidorków koktajlowych
- sól, pieprz
- 2 placki tortilli o średnicy 26 cm
- 2 liście sałaty lodowej
- 1 mała czerwona lub biała cebula
- 1 łyżka oleju rzepakowego

Przygotowanie Jajecznicy w tortilli:
- Do przygotowania jajecznicy w tortilli będą nam potrzebne dwie patelnie. Na jednej smażymy jajecznicę, a na drugiej podgrzewamy placki tortilli.
- Boczek pokroić w paski.
- Paprykę umyć, osuszyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę.
- Cebulę obrać, pokroić w kostkę lub półplasterki.
- Pomidorki koktajlowe umyć, pokroić w ćwiartki.
- Ogórka umyć, osuszyć, pokroić w kostkę.
- Szczypiorek umyć, osuszyć, posiekać.
- Sałatę lodową umyć, osuszyć. Porwać na mniejsze kawałki.
- Boczek przełożyć na patelnię, wstawić na gaz. Smażyć do momentu wytopienia tłuszczu, aby boczek stał się chrupiący. Na patelnię wlać łyżkę oleju i dodać pokrojoną cebulę oraz paprykę. Chwilę podsmażyć do lekkiego zrumienienia cebuli. Następnie wbić jajka, wymieszać. Doprawić pieprzem i solą (soli nie za dużo, ponieważ boczek jest słony). Smażyć do momentu, aż jajka się zetną. Usmażoną jajecznicę posypać szczypiorkiem, wymieszać, zdjąć z ognia.
- Drugą patelnię wstawić na gaz i podsmażyć na niej placki tortilli z obu stron. Przełożyć na talerz.
- Na każdym placku tortilli ułożyć poszarpaną sałatę lodową. Następnie rozłożyć usmażoną jajecznicę, dodać po kilka kawałków pomidorków koktajlowych i pokrojonego ogórka. Tortille zwinąć w rulon i spiąć wykałaczką.
