Menu Zamknij

Jabłecznik z budyniem

Bardzo lubię różnego rodzaju ciasta ze świeżymi owocami, a z racji tego, że mam owoce z własnego ogrodu piekę je dość często. Tym razem zrobiłam szarlotkę na kruchym cieście z masą budyniową. Takie ciasto możemy zrobić również zimą z musu jabłkowego ze słoika. 🙂

Składniki na blaszkę o wymiarach 23×35 cm.
Składniki na kruche ciasto:

  • 3 żółtka
  • 200 g masła
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%

Mus jabłkowy:

  • 1 i 1/2 kg jabłek
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 szklanki lub trochę więcej cukru (w zależności od tego jakie są kwaśne jabłka)
  • 2 łyżki kaszy manny

Warstwa budyniowa:

  • 3 szklanki mleka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
  • 4-5 łyżek cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (30 g)
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:
1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier i pokrojone w drobną kostkę schłodzone masło oraz śmietanę. Razem przesiekać nożem. Następnie dodać żółtka i szybko wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na dwie części i włożyć na godzinę do lodówki.
2. Wyjąć jedną część ciasta i rozwałkować na podsypanym mąką blacie i wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (można wałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia). Nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. na 12-15 minut do zrumienienia. Wyjąć z pieca.
3. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w niedużą kostkę i przełożyć do rondla. Garnek wstawić na gaz. Do jabłek dodać cukier i cynamon. Smażyć na ogniu przez kilka minut, aż jabłka zmiękną. Następnie dodać kaszkę manną. Poddusić jeszcze 2-3 minuty i zdjąć z ognia. Przestudzony mus przełożyć na upieczony spód ciasta.
4. 2 szklanki mleka wlać do rondelka, dodać cukier i cukier waniliowy. Wstawić na gaz. W pozostałym mleku rozrobić budynie. Mieszankę budyniową wlać do gotującego się mleka. Cały czas mieszać, aby nie powstały grudki. Gotować przez około 1-2 minuty, aż budyń zacznie się bąblić. Gorący budyń wylać na ciasto.
5. Drugą część ciasta wyjąć z lodówki. Rozwałkować na prostokąt wielkości blaszki. Ciasto wyłożyć na budyń. Ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. na 50 minut.
6. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.

Opublikowany wCiasta i desery

5 Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *